Sudul Franței te cucerește iremediabil. Este aproape imposibil să nu-ți placă viața la țară, sub soare, cu marea aproape și cu delicatesele cele mai alese pe masă. Prima incursiune cu adevărat intensă a mea în sudul Franței a fost datorită lui Peter Mayle. L-am descoperit pe vremea când încă la Universitate în pasaj erau anticariate (știu, 1900 toamna pentru majoritatea dintre noi) și am devorat toate cărțile lui. Din păcate pentru noi, Peter Mayle a murit la începutul acestui an, în Franța pe care a învățat să o iubească.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Peter Mayle a lucrat în publicitate, ca apoi să se apuce de scris. La început cărți pentru copii, apoi romane scrise într-un stil comic, care te captivează. Dacă ești pasionat de călătorii, cu siguranță i-ai citit recenziile în Sunday Times, Financial Times, Independent, GQ și Esquire, publicațiile pentru care scria articole despre sudul Franței și nu numai.
Călătoria în sudul Franței prin lectură
Eu am colecția de cărți apărută la Editura Rao. Descrierile cărților sunt cele originale, căci nu mă simt în stare să-i fac cinste marelui Peter Mayle.
Un an în Provence – Mai întâi a fost visul unei vacanţe în Provence, apoi… casa pe măsura acestui vis. Mutarea în acel loc de la poalele munţilor Lubéron, undeva între Aix şi Avignon, a însemnat începutul unei vieţi noi, minunate şi pline de surprize. Căci, britanic fiind, nimic nu-i mai normal decât să te visezi meridional, să scapi de ceturişi fierturi grele pentru a te prăji la soare şi a savura rafinamentul bucătăriei franţuzeşti. “Un an în Provence” începe la o masă de prânz, iar la sfârşitul lui, personajele acestei cărţi au supravieţuit rafalelor Mistralului, curiozităţii localnicilor, invaziilor repetate ale unor meşteri şi musafiri, dar şi numeroaselor ocazii în care s-a mâncat şi s-a băut mult şi memorabil.
Din nou în Provence – După “Un an în Provence”, o nouă relatare, la fel de amuzantă, narind în continuare aventurile autorului devenit între timp un adevărat localnic, instalat comod, cu nevasta şi căţei, în casa de piatră de la poalele munţilor dintre Avignon şi Aix. “Din nou în Provence” îl găseşte încercând să treacă prin vama britanică o valiză plină cu trufe, urmărind îndeaproape un personaj a cărui ambiţie este să facă broaştele să cânte imnul Franţei şi multe altele.
Provence pentru totdeauna – După ce a petrecut patru ani în America, Peter Mayle se întoarce în Provence, şi la fericirea cu care acest ţinut îşi copleşeşte locuitorii, fie ei turişti sau connaisseurs. Redescoperă cât de mult i-au lipsit obiceiurile locului, de la mirosul cimbrului de pe câmp până la îmbulzeala şi agitaţia din pieţe, duminica dimineaţa, dar mai ales, bucătăria provencală. Viaţa de pe aceste meleaguri nu e niciodată lipsită de curiozităţi şi geniul naţional de a complica lucrurile te însoţeşte permanent. Dar Provence mai ascunde şi alte minuni, veţi face cunoştinţă cu industria parfumului, vinul din Luberon, faimoasele bouillabaisse de Marsilia, dar şi cu un crime passionnel, căci asta se întâmplă când un soţ gelos des – coperă că nevasta îl înşală cu măcelarul cel nou şi arătos. Acest nou titlu completează trilogia curiozităţilor şi bucuriilor din Provence. O citeşti ca şi cum ai degusta un vin bun – zâmbind şi cu senzaţia că lucrurile minunate din viaţa ta nu trebuie musai să aibă sfârşit.
Provence de la A la Z – Acesta este dicţionarul ultimativ pentru toţi cei pasionaţi de Provence: selecţia personală a lui Peter M ayle de mâncăruri, obiceiuri şi cuvinte pe care le consideră cele mai fascinante, stranii, delicioase sau pur şi
simplu cele mai amuzante. Deşi e organizat alfabetic, aceasta nu este deloc o lucrare de referinţă. În peste 170 de termeni, Peter Mayle, cunoscutul autor al romanului “Un an în Provence”, scrie despre subiecte variate, de la arhitectură la zingue-zingue-zoun (în dialectul local, un cuvânt care descrie sunetul scos de o vioară). Şi, desigur, scrie despre mâncare şi vin, vin rosé, trufe, măsline, pepeni, bouillabaisse, brânza care a ucis un împărat roman, ba chiar despre un leac pentru indigestie. “Provence de la A la Z” este o încântare nu numai pentru fanii tot mai numeroşi ai autorului Peter Mayle, ci şi completarea perfectă pentru orice ghid despre Provence sau despre Franţa.
Un an bun – După moartea unchiului său, bancherul Max Skinner moşteneşte un domeniu viticol, în Provence. Plin de speranţă, Max părăseşte Londra, alegând deliciile vieţii la ţară. Promisiunea unui trai de huzur este însă repede tulburată, din două motive: vinul produs aici nu-i bun de nimic, iar Max riscă să piardă orice brumă de câştig atunci când în scenă îşi face apariţia o tânără americancă, fiica unchiului decedat şi moştenitoarea legitimă a întregii averi. Când se părea că lucrurile merg din ce în ce mai prost, Max descoperă nişte sticle cu un vin excelent. De-abia acum începe… la vi(gn)e en rose. Savuros şi fin ca un vin bun, romanul lui Peter Mayle ne îmbată cu delicii lingvistice demne de a fi degustate de orice cititor rafinat.
Lecții de franceză – Jenkins este englez până în măduva oaselor şi teribil de mândru de acest lucru. De fiecare dată când călătoreşte în străinătate, îşi anunţă naţionalitatea cu glas tare şi se înarmează cu melonul şi cu umbrela strânsă cât mai atent. Ca mulţi din generaţia sa, Jenk însă nu prea are cuvinte de laudă despre francezi, un popor ciudat care nici măcar nu înţelege ce-i cu jocul de crichet. Dar se vede nevoit să recunoască faptul că francezii se pricep de minune la bucătărie, astfel că, într-o bună zi, acceptă afabil invitaţia lansată de cei doi parteneri de afaceri parizieni de a lua prânzul împreună; sau, cum ar spune el, de a îmbuca şi ei ceva între două afaceri. Tocmai el, care nu se atinge niciodată de o mâncare cu un nume pe care nu îl poate pronunţa. Şi aşa încep aventurile cu furculiţa, cuţitul şi tirbuşonul pe meleagurile Franţei.
Hoțul de vinuri – Danny Roth este proprietarul mândru – şi uneori îngâmfat – al unei fantastice colecţii de vinuri, provenind din cele mai bune recolte ale celor mai selecte podgorii din Bordeaux. El invită un jurnalist să scrie un articol despre comoara din crama lui. La puţin timp, are loc un jaf de proporţii, executat cu măiestrie. Roth este devastat. Intră în scenă Sam Levitt, fost avocat, specialist în vinuri şi expert în infracţiuni de înalt nivel. Sam investighează jaful la solicitarea companiei de asigurări a lui Roth. Indiciile îl conduc mai întâi la magnificele vinării din Bordeaux, iar de aici în minunata Provence. De-a lungul drumului, este însoţit de o frumoasă colegă franţuzoaică. Soluţionarea jafului ingenios este punctată de redarea seducătoare a deliciilor fraţuzeşti – de la cele mai fine vinuri de Bordeaux la supa
bouillabaisse din Marsilia.
Viață de câine – Peter Mayle ne poartă din nou prin îndrăgita lui Provence. De data aceasta, pentru a ne împărtăşi viziunea despre lume şi viaţă a căţelului său, un reprezentant al speciei canine cu o inteligenţă, perspicacitate şi ironie ieşite din comun. Povestea creşterii şi devenirii incredibilului căţel va reuşi să aducă zâmbetul pe buzele tuturor. Pentru că acest câine înţelege cu adevărat natura umană şi ştie care-i sunt slăbiciunile şi defectele.
Din Nou în Marsilia – După ultima aventură a simpaticului detectiv Sam Levitt în Franţa, el s-a gândit că o vreme nu va mai pune piciorul în Marsilia, cu atât mai mult cu cât frumoasa Elena Morales îi reţinea atenţia în San Francisco. Dar miliardarul Francis Reboul, o mai veche cunoştinţă, le face lui Sam şi Elenei o ofertă de nerefuzat. Aceea de a petrece mai multe zile în însorita Marsilie, unde să-l ajute la realizarea unui proiect imobiliar. Dar lucrurile se complică, deoarece nu doar Reboul era interesat să câştige proiectul. Iar unii dintre concurenţii săi nu au scrupule… Va reuşi oare Sam să supravieţuiască şi să savureze încă o farfurie cu bouillabaisse?
În căutarea lui Cezanne – Cuceritorul Andre Kelly, angajat al celebrei reviste DQ, primeşte sarcina de a realiza un reportaj despre personalităţile care duc o viaţă de poveste pe Coasta de Azur. Într-o zi, în timp ce încearcă să găsească cel mai bun unghi pentru fotografiile lui, Kelly observă cum unul dintre servitorii de încredere ai familiei Denoyer strecoară pe furiş, într-o dubiţă, tabloul de Cézanne al angajatorilor săi. Năucit, Andre porneşte o investigaţie pe cont propriu. În căutarea lui Cézanne le oferă cititorilor ocazia de a-l însoţi pe fotograf în căutarea tabloului furat, în timp ce savurează deliciile culinare pe care Franţa le oferă cu atâta generozitate.
ps: o recenzie faină despre cărțile lui Peter Mayle găsiți aici.
ps2: cred că doar ce am citit cel mai frumos obituary, cel al lui Peter Mayle.
ps3: ce-mi doresc eu mie – “I write to be able to go to restaurants. My books are pretexts to eat well. The rest is nothing but literature, n’est-ce pas?”, dar mai e mult până departe.
31 de zile de vacanță
Proiectul 31 de zile de vacanță a început în august 2017 pentru că îmi lipsea enorm disciplina scriiturii zilnice. Așadar, am încercat să mă disciplinez pe blog, cu o postare cu și despre vacanță în fiecare zi a lui august – lună considerată de toată lumea lună de vacanță. E august din nou, așadar să începem cu povești cu și despre vacanțe, în tot felul de forme.
2 Comments
Eu l-am descoperit abia anul acesta pe Peter Mayle cu Un an în Provence. Nu sunt eu o mare gurmandă, dar salivam la toate felurile de baghete, brânză și alte mâncăruri descrise. Și mi-a făcut și o poftă nebună să merg în Provence.
Și ai fost?