Dacă ai crescut cu Doboș, prăjitură Caraiman, alivenci, pricomigdale sau poale-n brâu, printre multe altele, platforma Dulce Românie este locul unde ar trebui să poposești.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Dr. Oetker a lansat DulceRomanie.ro, un proiect ambițios de valorificare a patrimoniului gastronomic material și imaterial românesc – o istorie multimedia și pluridisciplinară a deserturilor din România din cele mai vechi timpuri și până astăzi.

Dulce Romanie este un tezaur de rețete de odinioară și savuroase povești despre dulciurile atestate pe teritoriul țării noastre. Un demers atent documentat ce aduce la lumină comori de mult uitate în vechile cărți de bucate, o inițiativă Dr. Oetker despre moștenirea și tradiția deserturilor din România și despre cum ne putem bucura de ele chiar astăzi.

Platforma cuprinde articole ample despre istoriile și poveștile dulci din diferite epoci sau despre cofetari ori deserturi celebre și peste 50 de rețete vechi de dulciuri refăcute, modernizate și adaptate pentru zilele noastre.

Proiectul este realizat în colaborare cu doi dintre cei mai buni specialiști în domeniu, Cosmin Dragomir și Adriana Soholodeanu, și beneficiază de ilustrații personalizate și de fotografii de epocă din arhivele marilor muzee.

 

Practic, Dulce Romanie este un demers de readucere în actualitate a tezaurului gastronomic național, iar eforturile comune ale echipei reunite la inițiativa Dr. Oetker dovedesc că rețele de acum câteva secole nu au doar valoare muzeală ci, modernizate și adaptate, au potențial de branduri culinare regionale și/sau micro-locale.

Pe lângă istoriile unor cofetari sau ale unor deserturi celebre, echipa a descoperit câteva rețete fabuloase, dar uitate sau ignorate: tarta de Botoșani sau pesmeții de Brașov de exemplu.

Bonus, aruncați o privire și în cămară – veți găsi povești despre ingredientele folosite la prăjituri, dar și o incursiune în lecturi cu iz din alte vremuri și un București în care personal mi-ar fi plăcut să trăiesc, ca cel al lui I.A. Bassarebescu.

 

 

Write A Comment