Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, Sighisoara merită măcar o investiție de timp de o după-amiază pentru a explora cetatea medievală, încă funcțională și locuită. Desigur, după plimbare, e timpul să degustați și oferta de restaurante Sighisoara.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Câteva lucruri despre Sighisoara

  • Cetatea Medievală este cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, care face parte din  Patrimoniul Mondial UNESCO din 1999. Unde am nimerit personal de mai multe ori a fost la Festivalul Medieval, care tradițional are loc la sfârșitul lunii iulie, unde pe străzi te poți întâlni cu cavaleri și domnițe din alte vremuri, trupe de teatru și meșteșugari locali. Tot din cetate face parte și Turnul cu ceas, locul cu cea mai frumoasă panoramă din Sighișoara.
  • Scara acoperită sau Școala Școlarilor a fost construită în 1654 de primarul orașului pentru a-i ajuta pe elevi să ajungă mai ușor la Școala din Deal. Drumul până la școală numără 175 de trepte.
  • Piața Cetății este unul dintre locurile de promenadă, dar în trecut se făcea comerț și se judecau procesele.
  • Casa cu Cerb este situată în centrul Cetății, și reprezintă un cerb în mărime naturală, cu capul și trofeul montate pe zid. În prezent,  Casa cu Cerb este centru cultural romano-german.
Sighisoara
Sighisoara
  • Evenimentul cel mai dramatic din istoria orașului rămâne incendiul din 30 aprilie 1676, cand în câteva ore a ars Orașul de Jos, Cetatea și toate împrejurimile. Doar Biserica din Deal și 5 turnuri au scapat. Actuala înfățișare a Cetății se datorează efortului de reconstrucție survenit după marele incendiu, când toate casele au fost reconstruite din cărămidă și piatră, s-a modificat structura stradală a întregii Cetăți, s-a schimbat acoperișul Turnului cu Ceas, care s-a păstrat până astăzi.

Unde mâncăm la Sighișoara

Sunt norocoasă posesoare de comunitate faină online de gurmanzi și chefs care mi-au recomandat o parte dintre locurile pe care le veți regăsi mai jos. Lista este informativă, gusturile nu se discută, zice o vorbă din popor. După cum veți vedea, mai puțin chestiuni locale, mai mult povești internaționale – în special pizza bună.

Bonus, recomand oricând un lángos – am văzut și un van în Cetate, dar și pe străzile din Orașul de Jos.

  • Casa Georgius Krauss – au și cazare, detalii aici.
  • Gasthaus Alte Post – au și cazare, dar și câteva preparate locale, cum ar fi gulaș sau ciorbă săsească. Detalii aici.
  • Casa Joseph Haydn – un loc gourmet, cu atenție sportită la farfurii, unde am zărit și legume și verdețuri de sezon, dar și creativitate în interpretarea mâncărurilor tradiționale. Detalii aici.
  • Casa Cositorului – pentru mic-dejun și dulciuri, un loc care păstrează ceva din frumusețea timpului de altădată. Detalii aici, deși nu sunt foarte actualizate.
Sighisoara
Sighisoara
  • Medieval Cafe – meniu internațional, dar câteva produse locale, cum ar fi desertul lichiu cu prune – în zona Sibiului, eu îl cunosc ca hencleș.
  • Quattro Amici – pizza. Detalii aici.
  • La Piazzetta – pare un restaurant cu meniu internațional, care preferă ca pe social media să promoveze mai mult ofertele zilei. Detalii aici.
  • Concordia Lounge and Restaurant – la fel, pare un restaurant cu meniu internațional și multe oferte la prânz. Detalii aici.
  • Restaurantul Michelangelo – italian, pizza & pasta, detalii aici.
  • Ferdinand Bistro-Gourmet – tot italian, bazat pe pizza&pasta, detalii aici.

Extra informații despre unde mâncăm la Sighișoara

  • Supermarketul Coralia are pâine de la brutăria din Criț. N-am ajuns încă la Criț, dar cred că este vorba despre un loc care are și restaurant și unitate de cazare, Pensiunea Casa Brutarului Criț.
  • Destul de aproape, este si Mesendorf 65, punct gastronomic local. Bonus, au si propria branza.
  • Tot aproape, este si Casa Kraus din Crit, unde restaurantul este deschis tot timpul.
  • La ieșirea din Sighișoara, este Domeniul Dracula Daneș.
  • Mai recomand (în sensul în care i-am descoperit în pandemie când erau destul de activi) și Legume de la Hetiur – scriu ei pe Facebook că se pot găsi și în piața agro-alimentară din Sighișoara.
  • Relativ aproape de Sighișoara – sau mai bine zis, în drumul de la București spre Sighișoara, musai să vă opriți la Pivnița Bunicii. Aici veți găsi dulcețuri, siropuri, chutneys, dar și un gin local.
  • Și în aceiași idee, Grădinile Malancrav.
  • La Cund, musai de încercat Manufactura de Brânză și restaurantul de la Valea Verde, cu cazarea aferentă, iar în drum spre, am descoperit și Stâna de pe Coline – un popas viu pe Via Transilvanica.
  • nu foarte departe, opriți la o degustare de vin și la Villa Vinea. Este magic locul.

Dacă mai știți și alte locuri unde se mănâncă bine – sau au legătură cu mâncarea, din Sighișoara sau împrejurimi, sharing is caring.

Write A Comment