Dacă și voi căutați idei de cadouri, însă nu vă simțiți deloc în spiritul sărbătorilor, dar totuși vreți să sărbătoriți, bine ați venit. Anul acesta o să încerc altfel de liste de idei de cadouri pentru Crăciun care să coste puțin spre deloc. Cea de-a treia idee de cadou este o listă cu link-urile unde puteți găsi cel mai frumos balet din lume, Spărgătorul de Nuci, în diferite interpretări.
Altfel de cadouri de Crăciun: Spărgătorul de Nuci
“Spărgătorul de nuci”, baletul care este reprezentat de aproape orice companie de dans din lume în preajma sărbătorilor de iarnă, este o poartă spre un univers magic, fie că ești copil sau adult. Toate lucrurile frumoase din lume dansează: fulgii de nea, florile, dulciurile, dar și cafeaua și ceaiul. Iar jucăriile prind viață, toate sub forma unei povești de Crăciun extraordinar de frumoase.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Forma pe care o (re)cunoaștem astăzi a spectacolului “Spărgătorul de nuci” este colaborarea dintre Ceaikovski, cel care a creat muzica, pe baza poveștii „Spărgătorul de nuci și Regele Șoarece”, a scriitorului german Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, la care se francezul coregraf Marius Petipa a transformat totul în balet.
Premiera mondială a spectacolului “Spărgătorul de nuci”

Premiera absolută a baletului a avut loc pe 18 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, sub bagheta dirijorului italian Riccardo Drigo. Contemporan cu compozitorul și lucrând îndeaproape cu acesta, Petipa era coregraful principal al Baletului Imperial din Sankt Petersburg (astăzi cunoscut ca Baletul Teatrului Mariinski), colaborând cu Ceaikovski – acesta i-a dat indicații precise despre numărul precis de măsuri pentru anumite dansuri, astfel încât să avem bogăția artistică a spectacolului.

Povestea “Spărgătorul de nuci”
O petrecere de Crăciun în casa familiei Stahlbaum, unde unchiul Drosselmeyer sosește cu daruri pentru copii, printre care păpuși în mărime naturală și un spărgător de nuci pentru Clara, fiica gazdelor. Fritz, fratele mai mic al Clarei, este gelos și îi ia surorii jucăria, pe care o scapă pe jos și o strică. Unchiul o ajută să-şi repare spărgătorul de nuci, iar Clara îl aşază cu grijă sub brad. Noaptea, fetița se trezește să își ia jucăria nou-primită și observă cum toată casa se transformase: bradul căpătase proporții uriașe, spărgătorul de nuci avea viață și conducea o armată de soldăței de plumb, care se luptau cu șoarecii din casă. Lupta este câștigată cu ajutorul Clarei, iar spărgătorul de nuci se transformă într-un prinț, care o invită pe Clara într-un regat magic, prin ținutul fulgilor de nea.
Actul al doilea al baletului prezintă dansurile: dansul spaniol – reprezentat de dansul ciocolatei, dansul arab – dansul cafelei, dansul chinez – dansul ceaiului, Trepak-ul – dansul rusesc/dansul acadelelor, Pastorala – dansul marțipanului, și valsul florilor. Din toate acestea fac parte Clara și spărgătorul de nuci – prinț. Povestea se termină dimineața, când Clara se trezește și se întreabă dacă ceea ce s-a întâmplat a fost vis sau realitate.
Cel mai frumos instrument muzical din lume: celesta
Ceaikovski a introdus celesta în “Spărgătorul de nuci”, un instrument muzical de percuție ce fusese abia inventat la Paris și pe care îl descoperise acolo. Instrumentul are o claviatură asemănătoare pianului, produce un sunet ca de clopoței.
Câteva reprezentări ale spectacolului “Spărgătorul de nuci” de care vă puteți bucura sau face cadou celor dragi
- o interpretare a baletului din Teatrul Mariinski, Sankt Petersburg, Rusia
- tot o interepretare ruseasă a baletului, pusă în scenă de această dată în Africa de Sud
- teatru radiofonic românesc
Crăciunul acesta, trimite și tu un gând bun către cineva pe care cunoști. Cei de la Institutul Cervantes au o campanie drăguță zilele astea. Sau participă la GivingTuesday. O investiție minimă cu bucurie maximă.
De asemenea, am început și în Business Review o listă de idei de cadouri pentru cei dragi. Seria întreagă se găsește aici.