Se întâmplă ca zilele astea să fiu pe plaiuri bănățene, mai exact la Timisoara, unde am aterizat cu tot cu ploaie, cât să se mai răcorească orașul ăsta care practic s-a copt în ultimele două săptămâni.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Până acum câțiva ani, Timisoara nu-mi era destinație, însă s-a întâmplat o invitație la JazzTM, un lineup de excepție cu Marcus Miller printre headlineri și iată-mă îndrăgostită iremediabil de orașul ăsta. Ulterior, doi dintre cei mai dragi oameni din viața-mi locuiesc aici. Așadar Timisoara-i mai mult despre prieteni decât despre orice altceva.
Când să veniți la Timisoara? Păi cam oricând, mai ales de când a fost nominalizată Capitală Culturală Europeană 2021, numărul de turiști a crescut, iar orașul e destul de activ și ofertant pentru toate gusturile. Dar dacă vreți combinația de frumos cu inserții de cultură, vă recomand perioada festivalului Plai (de obicei la început de septembrie) sau a JazzTM-ului, de obicei la sfârșit de iunie. Iar un weekend aici e absolut perfect.
Așadar, câteva chestiuni care pe mine personal mă bucură foarte tare când vin la Timișoara:
Mâncare: eu zic că-i musai să luați masa la Curtea Berarilor Timișoreana – berea vine direct din fabrică, preparatele sunt în cantități industriale și foarte ieftine, și-i bodegă cu istorie de pe la 1700. Apoi, de mâncat pleșcavița – de pe la vecinii din Balcani e adusă minunea de fast food relativ sănătos, așadar e de încercat. În altă ordine de idei, cam toate restaurantele din zona centrului au meniuri delicioase, deloc touristic traps, cum ați putea crede.
Place to be: Scârț loc lejer. Aici e o curte minunată unde relaxarea se simte de când intrii pe ușă. Plus, e prima inițiativă de muzeu al comunismului cu obiecte din vremea respectivă. E totul ca o călătorie în timp. Fain de tot.
Pauza culturală: La Două Bufnițe, o librărie-cafenea absolut minunată.

Hidden gem: Muzeul de Artă. Ceva capodopere românești acolo, însă cam mereu niște expoziții temporare care să-ți atragă atenția.
Artă contemporană: Typopassage-ul de pe malul Begăi. Uăăăăăăi, cât de fain e.
Mai mult verde: plimbarea dintr-un parc în altul pe malul Begăi. Bonus, graffitiul artistic de tipul pereții îți vorbesc. Absolut fain.
Muzică, nu zgomot: un magazin – boutique – berărie proprie care vinde viniluri noi si vechi, Viniloteca, unde personalul este absolut minunat și cu care poți povesti ore în șir. Desigur, am făcut și asta.


Networking: Ambasada. E închisă pe timp de vară, dar e de venit măcar o dată, căci e hub fain unde creativii orașului se adună.
Shopping: doamnelor și domnilor, prin centru sunt ceva outlets multibrand, iar dacă aveți răbdare, sigur găsiți câte ceva.
Social media friendly: urmăriți hashtagul #maplimbprintimisoara . Cele mai multe poze sunt ale lui Flavius Neamciuc, unul dintre cel mai faini fotografi din Timisoara.
Ce-i treaba asta cu 31 de zile de vacanță?
După ce m-am uitat cam de zece ori pe repeat la filmulețul cu păsările flamingo care sunt practic domesticite într-un paradis pe numele lui Aruba, mi-a venit ideea să propun 31 de idei de vacanță, câte una în fiecare zi până la finalul lui august. De ce?
Cel mai sincer răspuns este că îmi lipsește disciplina scrisului zilnic căci nu mai lucrez full-time pentru o publicație. Al doilea motiv este că în ultima vreme am uitat să visez. Nu am mai făcut niciun plan pentru nicio vacanță. N-am mai citit nicio carte de beletristică cu tematică de vacanță/călătorii. Al treilea și cel mai pertinent motiv este că eu călătoresc destul de mult, atât în țară cât și în străinătate. Poate unele din experiențele mele sunt utile și celorlalți. De altfel, primesc destul de des întrebări despre lucruri de făcut/locuri de vizitat de la prieteni reali și virtuali care știu că am fost în orașe de interes pentru ei.
Acestea fiind spuse, poate îmi iese. Nu poate, sigur îmi iese.
1 Comment
Pingback: Banat savuros, concurs de rețete și o poveste - IdeiRoșcate