Nu știu alții cum sunt, dar pentru mine Divan este o altă lume unde am privilegiul să pășesc de patru ani. E despre Cetate – satul unde se întâmplă festivalul, e despre oamenii din spatele festivalului – și aici o să vă rog să citiți un interviu cu Monica Felea despre ce înseamnă organizarea acestui festival, e despre filmele balcanice care sunt prea puțin aduse în festivaluri, e despre artă gastronomică aproape de nedescris în cuvinte și e despre comunitatea creată în jurul omului Mircea Dinescu. Și peste toate astea, e despre cel mai frumos apus pe care l-am văzut vreodată, despre un cer care se transformă în baie de portocaliu atunci când soarele apune peste Dunăre. Iar partea EXTRAORDINARĂ este că nicio poză nu captează frumosul de acolo suficient de precis, așadar e de venit și de văzut. E pură dragoste la prima vedere. E Divan.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Și e chiar mai mult decât atât. Proiecțiile sunt ecranizate gratuit, iar camparea la Cetate este de asemenea gratuită, cu înscriere prealabilă.

Despre Portul Cultural Cetate

Portul Cultural Cetate este așezat pe malul Dunării, între Calafat și Turnu Severin, pe locul în care, de pe la 1880 pâna la mijlocul secolului trecut, a funcționat un port agricol de unde se exporta grâu și făină spre Budapesta, Viena și orașele germane danubiene. În 1997, impunătoarea clădire a căpităniei portului, construitǎ cu mai bine de 100 de ani în urmǎ de meşteri italieni însǎ de ani buni abandonată şi aflată în ruină, a fost descoperită întâmplător şi achiziţionată de Mircea Dinescu la a doua licitaţie publică. Astfel, fostul port agricol a avut şansa să reînvie ca „port cultural” după mai bine de 50 de ani de când, odată cu instaurarea regimului comunist, fusese închis şi transformat în pichet de grăniceri.

Divan: Balkan Love la Craiova

Pentru al treilea an consecutiv, Divan Film Festival revine la Craiova, în perioada 18 – 20 august, cu cele mai noi și interesante filme balcanice, reunite anul acesta sub tema Balkan Love, iar intrarea la proiecții este gratuită.

Filmul care va deschide ediția dedicată amorului balcanic vineri, 18 august, este “Bourek” (Grecia/Cipru/SUA, 2016), o comedie dulce-amăruie în care protagoniștii călătoresc, mănâncă și se iubesc în insula ficțională Chronos, semn că dragostea balcanică e cu dor de ducă și rezistă probei timpului. 

Mahala Rai Banda, celebra trupă de muzicanți romi din satele Clejani și Zece Prăjini, va concerta înaintea filmului, de la ora 20.00, în Centrul Vechi al Craiovei.

Sâmbăta începe în forță, de la ora 11.30, la Cinema Inspire, cu Misterul dealurilor verzi/ The Mystery of Green Hill (r. Čejen Černić, Croația, 2017), un film pentru copii care ne poartă în aventura plină se suspans a lui Koko și a prietenilor săi. Aceștia sunt deciși să dea în vileag hoții ce sparg casele localnicilor atunci când văd că nimeni nu ia atitudine.

De la ora 18.00 va fi proiectat There Where Atilla Passes…/ Là où Atilla passe … (r. Onur Karaman, Canada, 2016), un coming of age sensibil și poetic, în care personajul principal își găsește perechea, își acceptă trecutul și se regăsește pe sine.

În Centrul Vechi, de la ora 21.30, va rula A Stinking Fairytale/ Smrdljiva bajka (r. Miroslav Momcilovic, Serbia, Bulgaria, 2015). Eroii acestei povești de dragoste atipice sunt oameni ai străzii, iar povestea lor e cu atât mai fascinantă cu cât romance-ul lor se înfiripă și se desfășoară în condiții cât se poate de potrivnice. În ciuda lipsei unui domiciliu stabil sau a unei surse de venit, relația dintre Moma și Ema urmează poticnit drumul, iar privirea regizorului îi urmărește cu umor, înțelegere și căldură.

Ziua de duminică începe cu Trambulina / Trampolin (r. Katarina Zrinka Matijević, Croația, 2016), un film pentru copii ce îi poate pune pe gânduri chiar și pe părinții lor: Lina, o copilă de șapte ani, fuge de mama ei și le întâlnește pe Nika, o adolescentă visătoare, și pe Nikolina, care urmează să devină mamă. Deși în aparență sunt complet diferite, părțile comune ale vieților acestora ne oferă un crâmpei din posibilul viitor al Linei. Rulează de la ora 11.30 la Cinema Inspire.

De la ora 18.00, tot la Cinema Inspire, spectatorii vor putea viziona Piața America/ America Square (r. Yannis Sakaridis, Grecia, Marea Britanie, Germania, 2016), o dramă în care violența și xenofobia se întorc împotriva lor înseși, într-un film cu risc ridicat de a ne pune pe gânduri. Filmul a fost distins cu două premii la festivalul de la Thessaloniki în 2016.

Ultima proiecție din Craiova a Divan Film Festival va începe la ora 21.30, în Centrul Vechi: Lumina de apoi / Light Thereafter (r. Konstantin Bojanov, Bulgaria, Belgia, 2017). Pavel, un tânăr obsedat să devină artist, călătorește prin Europa, în căutarea inspirației și a idolului său: misteriosul pictor Arnaud. Este un drum pe care protagonistul îl parcurge în sens invers, pentru ca la final, să se regăsească pe sine. Filmul a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de la Rotterdam.

Divan: Balkan Love la Cetate

O altă noutate a acestei ediții a Divan Film Festival o reprezintă și numărul record de filme regizate de femei. Cele șase regizoare ale căror producții fac parte din selecția festivalului sunt Mirjana Karanovic, actriță-cult în Serbia și nu numai (A Good Wife/Dobra zena, Serbia, 2016), Evangelia Kranioti, regizoarea picturalului documentar Exotica, Erotica, Etc. (Franța, Grecia, 2015), Hana Jusic (Quit Staring at My Plate/Ne gledaj mi u pijat, coproducție Croația-Danemarca, 2016), Teona Strugar Mitevska (When the Day Had No Name, coproducție Macedonia-Belgia, 2017), Tamara Drakulic, autoarea etericului Wind/ Vetar (Serbia, 2016) și Čejen Černić (The Mystery of Green Hill/ Uzbuna na Zelenom Vrhu, Croaţia, 2017). În plus, filmele din selecția Divan Film Festival se bucură de un parcurs festivalier remarcabil, totalizând 26 de nominalizări și 37 de premii obținute la festivaluri internaționale de prestigiu, printre care se numără Berlin, Veneția, Rotterdam, Locarno, Sundance sau Sarajevo.

Filmului regizorul Tony Gatlif, Gadjo Dilo, în care au debutat pe marele ecran atât actriţa Rona Hartner, cât şi celebrul interpret de manele Adrian Minune, va fi proiectat la Divan Film Festival. O altă surpriză a acestei ediții o reprezintă și proiecția documentarului Vâslind pentru Europa/ Rowing for Europe, în care se regăsesc clădirea Port Cultural Cetate și gazda festivalului, Mircea Dinescu.

 

Călătorie la oraș/ Round Trip: Mary (r. Zharko Ivanov, 2015), este o sublimă animație macedoneană care ne arată prin ochii unei fete de la țară influența fraților Manaki asupra cinematografiei balcanice, în timp ce musical-ul bulgar Mănâncă-mă!/ Eat Me! (r. Ilina Perianova, 2016) prezintă într-un mod inedit relația dintre mediu înconjurător și mâncare.

Programul Divan Film Festival este disponibil aici.

 

Write A Comment