culturALE

23+ filme franțuzești

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cum sună o listă cu filme franțuzești? Am tot documentat povești care au legătură cu o Franța romantică și pitorească pentru o serie de materiale culturale astfel încât propunerea Idei roșcate de astăzi este despre filme cu vibe franțuzesc.

Amelie (2001), cu Audrey Tautou, Spencer Tracy & Joan Bennett despre viața pariziană, în cartierul Montmartre.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Midnight in Paris (2011), o comedie romantică în regia lui Woody Ellen, cu Rachel McAdams, Marion Cotillard & Tom Hiddleston pe străzile Parisului.

La Vie En Rose (2007), povestea incredibilă a lui Edith Piaf.

An American in Paris (1951), o poveste în Parisul anilor de după cel de-al doilea război mondial, cu Gene Kelly dansând incredibil.

Les Intouchables (2011), o comedie ușoară și simpatică despre prietenie, cu François Cluzet, Omar Sy și Anne Le Ny.

Marie Antoinette (2006), povestea împărătesei filmată în unul dintre cele mai frumoase palate din lume, Château de Versailles. Kristen Dunst joacă incredibil.

Paris (2008), o poveste simplă despre oamenii Parisului, oameni care au tot felul de drame. Juliette Binoche este absolut fermecătoare în acest film.

Le Divorce (2003) este încă o comedie tipic americană, cu niscavai romance, numai bună de savurat cu fetele la un prosecco. Cu Kate Hudson si Naomi Watts.

Before Sunset (2004) este una dintre cele trei povești de iubire ecranizate în seria unde Ethan Hawke și Julie Delpy se întâlnesc, se descoperă, se pierd și se regăsesc peste ani.

Moulin Rouge! (2001) este unul dintre cele mai bune filme de musicals, cu un performance absolut incredibil. Iubirea dintre scriitorul falit Ewan McGregor și curtezana Nicole Kidman este ecranizată minunat.

 

Paris, I Love You (2006), desigur, încă o serie de povești de dragoste de pe străzile Parisului, mai exact aproape câte una pentru fiecare cartier parizian. Coen Brothers, Natalie Portman, Elijah Wood, Steve Buscemi, Margo Martindale, Rufus Sewell, Emily Mortimer, Nick Nolte, Gerard Depardieu sunt doar o parte din actorii pe care o să-i regăsiți în povestea Paris, Je t’aime.

Les Misérables (2012), una dintre cele mai cunoscute povești franțuzești are în varianta regizorului Tom Hooper o serie de actori foarte buni, ca Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Eddie Redmayne, Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter șiSacha Baron Cohen, interpretarea fiind un musical.

Coco Before Chanel (2009) nu cred că mai are nevoie de nicio introducere, ci doar de confirmarea faptului că Audrey Tatou joacă fenomenal și în această peliculă.

The Phantom of the Opera (2004), capodopera lui Andrew Lloyd Webber are loc în Paris Opera House și este un must-see pentru toți iubitorii genului musical și nu numai.

An Education (2009), un romance atipic, care însă ridică publicului niscavai întrebări despre cum ne trăim viața. Cu Carey Mulligan și Peter Sarsgaard în rolurile principale.

Hugo (2011), o poveste fantastică de văzut cu întreaga familie despre un băiețel care locuiește în Gare Montparnasse și începe aventura vieții lui.

Amour (2012) este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ecranizate, cu ean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva și Isabelle Huppert.

Mr Morgan’s Last Love (2013) este unul dintre filmele care mi-au rămas întipărite în suflet, cu un monolog extraordinar despre viață pe care îl reiau mai jos:

Practic, nu iubești viața propriu-zisă. Iubești anumite locuri, animale, oameni, amintiri, mâncare, literatură, muzică și uneori întâlnești pe cineva care are nevoie de toata dragostea pe care o poți oferi. Și dacă pierzi acea persoană, ai impresia că toate celelalte lucruri se vor opri în loc și ele. Dar, toate celelalte lucruri merg mai departe.

Filmele cu și despre mâncare franțuzească

Ratatouille (2007) este una dintre cele mai simpatice animații care trebuie văzută cu întreaga familie. Nu pentru că vorbește foarte mult despre pasiune, ci pentru lecțiile de viață pe care micul șoricel le oferă bucătarului.

Julie&Julia (2009) are la bază povestea My life in France a celui mai cunoscut bucătar american, Julia Child, iar filmul prezintă două vieți paralele care se intersectează în pasiunea pentru gătit. Musai de văzut, Meryl Streep este minunată.

Chocolat (2000) sau cum iubirea trece prin stomac, chiar dacă o comunitate nu vrea să te accepte. Un film de iubit, pe îndelete, cu o cutie de praline alături. Desigur, din nou, Juliette Binouche este absolut minunată.

A Good Year (2006) are la bază una dintre cărțile lui Peter Mayle, autorul meu preferat de călătorii. Cu Russell Crowe și Marion Cotillard care trăiesc o frumoasă poveste de dragoste în sudul Franței, printre vii, conace și mâncare bună din abundență.

Cu o producție semnată de Oprah Winfrey și Steven Spielberg, The Hundred-Foot Journey (2014) nu avea cum să nu fie o capodoperă despre a găti cu pasiune. Helen Mirren este fabuloasă, iar drumul până la distincția de restaurant cu o stea Michelin este la fel de interesant.

Am mai făcut liste cu filme despre artiști din zona artelor plastice și despre dans, dar și despre filme cu vibe de mare.

Photo by Chris Karidis on Unsplash

Sharing is caring:

2 Comments

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial