Artsy

29 de idei de filme cu și despre artiști

Pinterest LinkedIn Tumblr

Propunerea Idei roșcate de astăzi este cu despre filme cu și despre artisti. Ideea mi-a venit după ce am postat pe Instagram un citat celebru din Goya pe care l-am redescoperit în Viața secretă a marilor artiști, iar Loredana de la Arta nu mușcă mi-a trimis trailer-ul de la filmul cu și despre viața lui. Ce curpinde lista de filme cu și despre artisti?

Update: lista inițială cuprindea doar 27 filme, între timp s-au mai adăugat.

Francisco Goya: Goya’s Ghosts (2012) / Starring: Natalie Portman and Javier Bardem / Director: Milos Forman

Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos/Aragon — d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franța) a fost un important pictor și creator de gravuri spaniol. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. (sursa: Wikipedia )

Francisco Goya: Goya in Bordeaux (1999) / Starring: Francisco Rabal, Jose Coronado, Dafne Fernández, Eulàlia Ramon / Director: Carlos Saura  

Frida Kahlo: Frida (2002) /Starring: Salma Hayek & Alfred Molina /  Director: Julie Taymor

Frida Kahlo de Rivera ( 6 iulie 1907 – 13 iulie 1954) a fost o pictoriță mexicană care s-a făcut cunoscută mai ales prin autoportretele sale pictate într-un stil suprarealist. Frida Kahlo s-a născut și a murit în capitala Mexicului, Mexico City, în casa sa, cunoscută sub numele de Casa Albastră (Casa Azul). Opera sa este considerată emblematică pentru cultura națională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradițiile indigene. Cultura mexicană și tradițiile amerindiene se îmbină armonios în pictura Fridei Kahlo, de multe ori lucrările sale fiind considerate adesea artă naivă, mai apropiate de folk art decât de curentul suprarealist propriu zis. A suferit toată viața, având numeroase probleme de sănătate, multe cauzate de un teribil accident auto suferit în tinerețe. Recuperarea îndelungată după accident, recuperare care nu s-a realizat niciodată complet, a izolat-o oarecum de restul lumii, această izolare, închidere în ea însăși, este reflectată în pictura sa, explicând oarecum de ce majoritatea lucrărilor sale sunt autoportrete. Multe autoportrete sunt un reflex al suferinței fizice cauzate de urmările accidentului suferit. (sursa: Wikipedia)

O călătorie virtuală în lumea Fridei Kahlo o puteți face aici.

Alberto Giacometti: Final Portrait (2017) / Starring: Geoffrey Rush & Armie Hammer / Director: Stanley Tucci

Alberto Giacometti (n. 10 octombrie 1901, Borgonovo/Elveția – d. 11 ianuarie 1966, Chur/Elveția) a fost un sculptor și pictor elvețian, cunoscut mai ales pentru sculpturile sale în stil suprarealist iar mai târziu pentru reprezentarea filiformă a figurilor omenești. Îl pasionează în special creațiile lui Giotto și Tintoretto, care îi inspiră idea de a realiza o artă lipsită de intelectualism, orientată către originile sale primitive. În 1922, Giacometti se stabilește la Paris, unde urmează cursurile de sculptură ale lui Antoine Bourdelle, experimentând în acelați timp stilul cubist. Se apropie tot mai mult de curentele avangardiste și deschide un atelier împreună cu fratele său Diego, care-i va fi asistent până la sfârșitul vieții. (sursa: Wikipedia)

Andy Warhol: I Shot Andy Warhol (1996) / Starring: Lili Taylor, Stephen Dorff & Jared Harris / Director: Mary Harron

Andy Warhol, născut Andrew Warhola, (n. 6 august 1928, Pittsburgh, Pennsylvania, d. 22 februarie 1987, New York City, New York) a fost un grafician, fotograf, pictor și realizator de filme american, personalitate a curentului artistic cunoscut ca Pop Art din Statele Unite. (sursa: Wikipedia)

Andy Warhol: Factory Girl (2006) / Starring: Guy Pearce, Sienna Miller / Director: George Hickenlooper

Jackson Pollock: Pollock (2000) / Starring: Ed Harris, Marcia Gay Harden & Jennifer Connelly DirectorEd Harris

Jackson Pollock (n. 28 ianuarie 1912, Cody, Wyoming – d. 11 august 1956, Springs-East Hampton, New York) a fost un cunoscut pictor american, unul din exponenții majori ai expresionismului abstract. (sursa: Wikipedia)

Am scris și eu despre întâlnirea mea cu Pollock de la muzeul Louvre Abu Dhabi.

Banksy: Banksy Does New York (2013) /DirectorChris Moukarbel

Banksy este un pseudonim, pentru un artist graffiti, activist politic, regizor de film și pictor englez. Arta urbană satirică și epigramele subversive combină umor negru și graffiti făcute după un șablon distinctiv. Astfel de lucrări artistice de critică politică și socială au fost prezente pe străzi, pereți și poduri din orașe din întreaga lume. (sursa: Wikipedia)

Vincent van Gogh: Loving Vincent (2017) / Starring: Robert Gulaczyk, Douglas Booth, Chris O’Dowd & Saoirse Ronan / Director: Dorota Kobiela & Hugh Welchman

Vincent Willem van Gogh (n. ,Zundert, Regatul Țărilor de Jos – d. ) a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. (sursa: Wikipedia)

Vincent van Gogh: Vincent & Theo (1990) / Starring: Tim Roth, Paul Rhys, Adrian Brine, Jean-François Perrier / Director: Robert Altman 

Vincent van Gogh: At Eternity’s Gate (2018) / Starring: / Director: Willem Dafoe, Oscar Isaac, Rupert Friend

Jean-Michel Basquiat: Basquiat (1996) / Starring: Jeffrey Wright, Gary Oldman, Benicio del Toro & David Bowie  / Director: Julian Schnabel

Jean-Michel Basquiat (n. 22 decembrie 1960 – d. 12 august 1988) a fost un artist plastic haitian-american. (sursa: Wikipedia)

Jean-Michel Basquiat: Downtown 81 (1981) / Starring: Jean-Michel Basquiat  / Director: Edo Bertoglio

Brett Whiteley: Whiteley (2017) / Director:James Bogle

Brett Whiteley, (n. 7 aprilie 1939, Sydney, Australia – d. 15 iunie 1992, în apropiere de Wollongong, New South Wales), pictor australian care a fost admirat pentru puterea senzuală a picturilor sale și pentru capacitățile lui de a desena (sursa: Britannica).

Johannes Vermeer: Girl With A Pearl Earring (2003) / Starring:  Scarlett Johansson, Colin Firth, Cillian Murphy & Tom Wilkinson /  Director: Peter Webber

Johannes Vermeer (botezat 31 octombrie, 1632, Delft, Țările de Jos, d. 15 decembrie1675, Delft, Țările de Jos) a fost un pictor olandez, unul din cei mai cunoscuți reprezentanți ai stilului baroc. În timp, reputația lui Vermeer a crescut tot mai mult, astăzi el fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi, fiind cunoscut mai cu seamă ca un maestru al folosirii luminii în lucrările sale. Întrega sa operă, considerată autentică, cuprinde 37 de tablouri. Cele mai multe reprezintă scene de fiecare zi sau alegorii. (sursa: Wikipedia)

Margaret Keane: Big Eyes (2014) / Starring: Amy Adams and Christoph Waltz /  Director: Tim Burton

Margaret D. H. Keane (născută Peggy Doris Hawkins, 15 septembrie 1927)  este o artistă americană cunoscută pentru tablourile sale de subiecte cu ochi mari. Picta mai ales femei, copii sau animale în ulei sau medii mixte. Lucrările sale au obținut succes prin reproduceri ieftine pe imprimeuri, farfurii și căni. Lucrările de artă au fost atribuite inițial soțului lui Keane, Walter Keane. După divorțul lor în anii 1960, Margaret și-a revendicat curând creditul. (sursa: Wikipedia)

William Turner: Mr. Turner (2014) / Starring: Timothy Spall, Dorothy Atkinson / Director: Mike Leigh

Joseph Mallord William Turner (23 aprilie 1775 – 19 decembrie 1851), cunoscut contemporan sub numele de William Turner,  a fost un pictor, creator de print și acuarelist romantic englez. Este cunoscut pentru coloratările sale expresive, peisajele imaginative și picturile marine turbulente, adesea violente. (sursa: Wikipedia)

Séraphine Louis: Séraphine (2008) / Starring: Yolande Moreau, Ulrich Tukur / Director: Martin Provost

Séraphine Louis, cunoscută sub numele de Séraphine de Senlis (Séraphine of Senlis) (1864–1942), a fost un pictor francez în stilul naiv. Autodidactă, s-a inspirat din credința sa religioasă și din vitraliile bisericii și din alte arte religioase. Intensitatea imaginilor sale, atât în ceea ce privește culoarea, cât și designul replicativ, este uneori interpretată ca o reflectare a propriului ei psihic. (sursa: Wikipedia)

Maud Lewis: Maudie (2016) / Starring: Sally Hawkins, Ethan Hawke / Director: Aisling Walsh

Maud Kathleen Lewis (n. Dowley; 7 martie 1903 – 30 iulie 1970) a fost un artist popular canadian din Nova Scotia.  Lewis a trăit cea mai mare parte a vieții sale în sărăcie într-o casă mică din Marshalltown, Nova Scotia, obținând recunoaștere națională în 1964 și 1965. De atunci au fost produse mai multe cărți, piese de teatru și filme. (sursa: Wikipedia)

Dora Carrington: Carrington (1995) / Starring: Emma Thompson, Jonathan Pryce / Director: Christopher Hampton

Dora de Houghton Carrington (29 martie 1893 – 11 martie 1932), a fost un pictor și artist decorativ englez, amintit în parte pentru asocierea ei cu membrii grupului Bloomsbury, în special scriitorul Lytton Strachey. (sursa: Wikipedia)

Camille Claudel: Camille Claudel 1915 (2013) / Starring: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Emmanuel Kauffman, Jessica Errero  / Director: Bruno Dumont

Camille Claudel (n. , Fère-en-Tardenois, Franța – d. , Avignon, Franța) a fost o sculptoriță franceză și artist grafic. A murit într-o relativă obscuritate, dar mai târziu a câștigat recunoașterea originalității operei ei. Ea a fost sora mai mare a poetului și diplomatului Paul Claudel și iubita și colaboratoarea sculptorului Auguste Rodin. (sursa: Wikipedia)

Edward Hopper: Shirley: Visions of Reality (2013) / Starring: Stephanie Cumming, Christoph Bach, Florentín Groll, Elfriede Irrall/ Director: Gustav Deutsch

Edward Hopper (n. 22 iulie 1882, Nyack – d. 15 mai 1967, New York) a fost un pictor american. Adevărata influență asupra dezvoltării sale artistice a fost exercitată de maeștrii săi, care-l îndemnau să copieze operele marilor artiști din muzee și să le studieze stilul. Această metodă, care la început ar părea “academică”, l-a familiarizat cu regulile stilului clasic în pictură, l-a învățat meșteșugul pentru a-și găsi apoi propriul drum.  Hopper este interesat în compoziția figurativă urbană și arhitectonică, în care inserează unul sau două personaje, ca dimensiune psihologică izolată. (sursa: Wikipedia)

Pierre-Auguste Renoir: Renoir (2013) / Starring: Michel Bouquet, Christa Théret, Vincent Rottiers, Thomas Doret / Director: Gilles Bourdos

Pierre-Auguste Renoir (n. ,Limoges, Franța – d. , Cagnes-sur-Mer, Franța) a fost unul din cei mai celebri pictori francezi, creator – împreună cu Claude Monet, Alfred Sisley, Paul Cézanne – al curentului impresionist. Dragostea lui pentru desen, artă figurativă și portretele l-au îndepărtat mai târziu de impresionism. Sub influența lui Ingres, începând din anul 1883, universul său coloristic devine mai blând, pictează trupuri feminine strălucitoare. Denumit pe drept “pictorul bucuriilor vieții”, Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenței sale. (sursa: Wikipedia)

Rembrandt: Nightwatching (2007) / Starring: Martin Freeman, Emily Holmes, Eva Birthistle, Jodhi May / Director: Peter Greenaway 

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (n. , Leiden, Provinciile Unite – d. , Amsterdam, Provinciile Unite) a fost un pictor și gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru și pentru desenele și gravurile sale. A trăit în perioada denumită “epoca de aur olandeză”, timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și peste 2000 desene, fiind un maestru al tehnicei de clar-obscur. (sursa: Wikipedia)

Caravaggio: Caravaggio (2007) / Starring: Alessio Boni, Elena Sofia Ricci, Jordi Mollà, Paolo Briguglia / Director: Angelo Longoni

Michelangelo Merisi da Caravaggio (n. 29 septembrie 1571 – d. 18 iulie 1610, Porto Ercole), numit după orașul său natal Caravaggio, lângă Milano, a fost un pictor italian considerat precursor al stilului baroc, indiscutabil unul dintre cei mai mari novatori din istoria picturii. Caravaggio respinge ierarhia genurilor și canonul frumuseții în pictură, conceput de umaniștii care au idealizat corpul omenesc. Pentru sublinierea realismului brutal al tablourilor sale, artistul folosește un dramatic contrast de clarobscur. Scenele biblice le înfățișează ca imagini de viață cotidiană, dând astfel tablourilor religioase o dimensiune umană deosebită. Biografii s-au apucat curând după moartea artistului, încă din secolul al XVII-lea, să scrie cărți despre viața lui Caravaggio. (sursa: Wikipedia)

Artemisia Gentileschi: Artemisia (1997) / Starring: Valentina Cervi, Michel Serrault, Predrag ‘Miki’ Manojlovic, Luca Zingaretti / Director: Agnès Merlet

Artemisia Gentileschi ( n. , Roma, Statele Papale – d. 1653, Napoli, Regatul Neapolelui) a fost o pictoriță italiană aparținând curentului baroc timpuriu, în zilele noastre fiind considerată una dintre pictorițele cele mai valoroase din generația următoare lui Caravaggio. Într-o epocă în care pictorițele nu erau acceptate ușor de către comunitatea artistică sau de patroni, ea a fost prima femeie care a devenit membră a Accademia di Arte del Disegno din Florența. Este, de asemenea, prima femeie care a pictat teme istorice și religioase într-o epocă când acestea erau socotite ca fiind străine spiritului feminin. Era cunoscută pentru reprezentarea naturală pe pânză a corpului feminin, cât și priceperea în exprimarea prin culori a dimensiunii și dramei. Prefera scenele cu femei-eroine și personaje mitologice sau biblice feminine. (sursa: Wikipedia)

Gustave Klimt: Klimt (2006) / Starring: John Malkovich, Veronica Ferres, Stephen Dillane  / Director: Raoul Ruiz

Gustav Klimt (n. 14 iulie 1862, Baumgarten, Viena – d. 6 februarie 1918, Viena) a fost un pictor și decorator austriac, lider al avangardei vieneze și unul din fondatorii Secesiunii vieneze. Arta lui a contribuit în mare măsură la izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei. (sursa: Wikipedia)

Gustave Klimt: Woman in Gold (2015) / Starring: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl / Director: Simon Curtis

Andrei Rublev: Andrei Rublev (1969) / Starring: Anatoly Solonitsyn, Nikolai Grinko, Ivan Lapikov/ Director: Andrei Tarkovsky

Andrei Rubliov sau Sfântul Andrei Iconograful (n. 1360 – 1370 – d. 29 ianuarie 1427, Moscova) a fost un călugăr și pictor de icoane rus, din secolul al XV-lea. Recent, Biserica Ortodoxă Rusă l-a canonizat. (sursa: Wikipedia)

O listă cu documentare despre artiști o găsiți pe Urban.ro.
PS: dacă mai aveți sugestii, haideți să completăm împreună lista. Mulțumesc!
Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial