Poate sunteți printre cei pasionați de gastronomie, fie gurmanzi declarați sau devoratori de povești gastronomice și istorii care vorbesc despre obiceiurile și tradițiile din jurul mesei. Sau poate sunteți doar curioși despre gastronomie și d-ale gurii. Indiferent de categorie, am pregătit o serie de resurse gratuite cu și despre gastronomie – care să ne condimenteze puțin cunoștințele.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Resurse online gratuite pentru pasionații de gastronomie în limba română
- o serie de povești gastronomice, istorii și materiale foarte documentate despre rețete și obiceiuri din jurul mesei este disponibilă pe Gastroart, platforma curatoriată de Cosmin Dragomir.
- informații despre sustenabilitatea din jurul produselor pe care le consumăm sunt adunate de Tiberiu Cazacioc pe Observatorul Gastronomic. Tiberiu se ocupă și de mișcarea slow food din România, așadar sigur veți descoperi resurse utile printre articole.
- o sursă documentată despre arheologia culinară, o tentativă de-a aduce botanica în bucătărie, cu accent pe plantele comestibile din flora spontană, uitate astăzi descrie Mona Petre proiectul Ierburi Uitate. Vă recomand atât blogul, cât și pagina de Facebook. De asemenea, Mona se ocupă și de Grădina Istorică, proiectul din cadrul Grădinii Botanice din București.
- un altfel de antropologie culinară fac și băieții de la Fragmente, Chef Mihai Toader și lăutarul Bogdan Simion, care pleacă prin România să descopere rețete locale, dar și muzica locului.
- newsletter-ul lunar al Cătălinei Penciu de la DOR, gazda Omnivor, suplimentul cu și despre alimente și gastronomie. Iar lista completă a newsletter-elor trimise de Cătălina este disponibilă aici.
- poveștile culinare ale Adrianei Soholodeanu de la Biscuit.ro
- Dilema Veche are mai multe categorii cu și despre mâncare: Savoarea în bucate, Chefuri, petreceri, paranghelii sau Murături, zacuști, dulcețuri.
- povești din România rurală se găsesc și pe pagina Fata care gătește cu flori. De altfel, Romana Rista a scos primele două volume din Zestrea Culinară, o serie de rețete cu poveștile locurilor de unde au fost culese.
- într-un stil inconfundabil, și Mircea Groza povestește pe Facebook despre rețetele pe care le pregătește.
- și Vinul.ro curatoriază povești românești, în special povești bahice.
- Dacă nu citiți deja Viața ca o cârciumă, blogul Ilenei Braniște, poate e momentul. Printre rețete, recomand capitolele Asocieri și Povești Haioase.
- pentru inspirație și călătorii gastronomice în țară, Eat Local, Fundatia Adept și My Transylvania sunt sursele de urmărit.
Update 1: nu știam de podcastul Pinch of Salt, o inițiativă descrisă ca “Am pornit din zona ospitalității (restauratori, antreprenori, bucătari, barista) cu un sezon dedicat afacerilor cărora le trecem pragul și despre care mi s-a părut foarte important să știm cât mai multe. Apoi am continuat cu un sezon mixt, ducând discuția spre gastronomie în zona largă a cuvântului, trecând prin nutriție și psihologia mâncatului sănătos. Iar în cel de-al treilea sezon ne-am întors la rădăcini, în zona rurală, cu slow food și visul de a ne muta la țară”. Mulțumesc, Alexandra, pentru comentariu 🙂
Update 2: și dacă tot vorbim de podcasts, și cei de la ialoc au avut o serie de interviuri în pandemie cu business owners din zona de horeca. Foarte faine poveștile, le găsiți aici.
Urmează un episod separat de resurse online gratuite pentru pasionații de gastronomie în limba engleză, acolo situația este mult mai complicată, însă știu eu câțiva foodies care vor aprecia selecția curatoriată de mine.
Dacă am uitat ceva / pe cineva, lăsați un comment. Poate n-au ajuns (încă) la mine poveștile.
2 Comments
Si podcastul Pinch of Salt 🙂
Nici nu stiam de el, fac update 🙂 Multumesc!