Clujul s-a îmbrăcat iar de sărbătoare, cele alb-roșii, aducând aici toată crema cinematografiei naționale și internaționale: e a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania sau TIFF, pentru cunoscători și pasionați.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Cum mi-am făcut un obicei să nu mai pierd nicio ediție, iată-mă iar în Piața Unirii, bucurându-mă de soare și de programul de anul acesta. Așadar, recomandările mele personale:

  1. Măcar un film în Piața Unirii. Este extraordinară senzația de film open air, alături de alte mii de oameni. TIPS: ia cu tine o jachetă, se lasă frigul noaptea.
  2. Cheful ca-n Teleorman, o incursiune în lumea filmului Moromeții 2, care s-a terminat de filmat. Detalii aici.
  3. Secțiunea Amintiri din URSS pentru cei nostalgici. Amintiri din URSS (Back in the USSR) este șansa publicului TIFF.17 de a (re)descoperi pe marele ecran, în copii noi restaurate digital, filme ce umpleau sălile de cinema în anii ’80 nu doar în România, ci în toate țările din blocul socialist. Programul complet aici.
  4. TIFF la Castel, la Bonțida. Grădina plăcerilor, primul film al lui Hitchcock și Tokyo Vampire Hotel, fantasy-ul filmat la Cluj, proiectate în premieră la Bonțida.
  5. Filmul despre Maria Callas în regia lui Tom Volf și întâlnirea cu extraordinara Angela Gheorghiu. Detalii aici.
  6. TIFF Food, unde anul acesta niște minuni în bucate se întâmplă. Selecția de secrete și detalii picante dezvăluite de filmele din secțiune va fi dublată de experiențe gastronomice live oferite de trei dintre cei mai apreciați chefs din România, invitați speciali la Cluj. Bravo Staropramen & Lidl. Detalii aici.
  7. Ziua HBO, în special pentru documentarul despre Steven Spielberg. Detalii aici.
  8. Lansarea de carte și întâlnirea cu Gigi Căciuleanu. Protagonist şi creator al unor capodopere scenice, conducător de companii reputate, pedagog cu vocaţie, Gigi Căciuleanu este o voce originală şi profundă a dansului contemporan.  Pe 30 mai, Casa de Cultură a Studenților va găzdui lansarea volumului GIGI CᾸCIULEANU – Omul Dans, de Ludmila Patlanjoglu, o carte-album cu mărturii, gânduri, confesiuni, poeme și desene ce dezvăluie o faţă tainică a artistului, realizată în condiţii grafice excepţionale de Bogdan Căpîlnean și susținută de Institutul Cultural Român. Pentru acest eveniment, Gigi Căciuleanu a realizat recitalul extraordinar Text Shop, un one-man-show ce propune o formă originală de contact direct cu publicul. Mai multe detalii aici.
  9. Scurtmetrajele românești, unde n-ai cum să nu găsești ceva care să-ți placă. Detalii aici.
  10. Secțiunea Romania 100, poate cel mai legat și complex program dedicat și integrat cu cap despre celebrarea Centenarului. Filme populare sau rarități din perioada comunistă, producții de gen, drame istorice sau de actualitate, cele șapte titluri din secțiunea Romania 100 au toate datele să activeze nu doar nostalgia generației care a crescut cu ele, ci și curiozitatea unui public tânăr, familiarizat poate doar cu celebritatea marilor actori români din distribuție. Programul e prezentat în parteneriat cu site-ul Cinepub și Arhiva Națională de Film, iar intrarea va fi liberă. Mai multe detalii aici.

Bonus:

11. Dacă vrei să ajungi mai repede dintr-o parte în alta la festival, în Piața Unirii e un cort Pegas. Iei o bicicletă de la noi, faci treaba cu ea, o restitui. Și Pegas, la fel ca TIFF, oferă experiențe.

12. Musai o ciorbă la Zama. Oricum e prea cald ca să mănânci orice altceva.

13. O cafea la Olivo.

14. O porceală pe bază de grăsime la Vărzărie.

15. O înghețată la cornet. Absolut delicioase, ca-n copilărie.

16. Niscavai shopping la toate outleturile care împânzesc centrul Clujului.

ps: și dacă nu sunteți la Cluj zilele astea, stați cu ochii pe pagina TIFF de Facebook căci pleacă curând caravana TIFF prin țară, nu cu toate filmele, dar cu o selecție destul de generoasă.

Write A Comment