În ultimii ani, sărbătoarea de Craciun s-a tranformat într-o chestiune total comercială, care parcă mușcă din ce în ce mai mult din lunile de toamnă cu promovarea, marketingul și ofertele. Desigur că mă număr printre aceia care așteaptă cu nerăbdare reclama de la John Lewis de la mijloc de noiembrie, însă tot cred că este un pic cam prea mult.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Dacă ați citit deja ideile de cadouri mai altfel pe care le-am propus în episodul de ieri de My kind of Christmas, acum e cazul să povestim puțin de ideile de cadou cu buget restrâns spre zero.

Din nou, ordinea este pur aleatoare:

 1. Fă-ți cadou o plimbare pe bulevardele centrale unde sunt instalate decorațiunile de Crăciun. Ia pe cineva drag cu tine, faceți poze, bucurați-vă de moment.
 2. Tot în spiritul decorațiunilor de Crăciun, faceți un top al celor mai frumoase vitrine de magazine decorate de Craciun.
 3. Scrie scrisori de mână celor dragi. Le poți livra personal sau prin poștă – timbrul costă 1,3 lei pentru expediție în țară.
 4. Du-te în parc și adună conuri (dacă ești printre fericiții care are un parc cu brazi și molizi) și vreascuri, chiar și frunze uscate. Sunt o grămadă de filmulețe de DIY care îți arată cum să le mixezi astfel încât să-ți iasă niște mega decorațiuni de Craciun.
 5. Fă-ți ordine în cărți. Apoi fă o listă cu prietenii tăi și gândește-te ce le-ar plăcea să citească. Pregătește un mesaj în care le argumentezi de ce cartea din biblioteca ta pleacă acum spre ei. Împachetează totul frumos.
 6. Alege un borcan frumos și curat cu capac, lipește pe el o etichetă fistichie și scrie un mesaj frumos. De exemplu, loc de adunat vise. Pune-i o fundă improvizată. Lucruri mici, bucurii mari.
 7. Dă în dar un coș cu fructe. Sau un concept de coș cu fructe. Acum ceva timp, am primit 10 mere românești, toate diferite, puse într-un castron frumos de plastic, iar fiecare măr avea codiță și etichetă cu mesaje cu și despre importanța producției locale. În loc de coș, poți lua o lădiță de lemn de la un aprozar, pe care o poți tapeta cu tot felul de tipuri de hârtie. Desigur, gestul contează.
 8. Tot în ideea de coș de fructe, o ladă cu legume care să arate drăguț. Ia aruncați o privire aici.
 9. Pentru doamne, o serie de agrafe pe care să lipești tot felul de nasturi aduce cu siguranță un mare zâmbet pe buze. Pentru domni, aceeași serie de agrafe dar pe care să lipești șuruburi și șurubele … la fel. Ideea de manufacturare o găsiți aici.
 10. Ornamente de Craciun folosind rolele de hârtie igienică. Foarte amuzantă ideea, mai ales dacă vă simțiți creativi.
 11. O carte de bucate improvizată, scrisă de mână. Cu rețete pe categorii, de exemplu: pentru mahmureală, rețete de Craciun rapide, idei de mic dejun rapide, cocktailuri pentru zilele mai puțin fericite. Dacă te pricepi puțin și la desen, e clar un best gift pentru pasionații de gătit sau nu neapărat. Sau personalizează un rețetar. Ideea aici. 
 12. Tot în seria creație artistică, poți face tu un calendar pentru cineva drag. Dacă nu te pricepi la desen, poate ți-a plăcut curentul dadaist și atunci decupatul de reviste – cuvinte și poze, o să devină o plăcere.
 13. Înregistrează un audiobook / podcast. Dă-l cadou cuiva drag, povestindu-i diverse. Ideea am găsit-o aici și mi se pare genială.

11 zile până la Craciun.

Write A Comment