Artsy

Ghid pentru începători în ale jazzului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Trebuie să recunosc că în limba engleză sună mult mai bine A beginner’s guide to jazz, dar importantă este esența: care-i treaba cu jazz-ul ăsta?!?

Poate ați observat și voi abundența de evenimente jazzy. Nume din ce în ce mai mari se reîntorc în România (da, revine Marcus Miller – de data asta la Jazz in the Park), iar festivalurile deja consacrate se întrec în line-up-uri de suflet.

Muzica este un sunet organizat

Căutam zilele trecute ceva pe internetul mare și am descoperit niște texte de pe blogul clinicii private Medlife. Navigând, am găsit următoarea poveste muzicală:

De ce place muzica?

Ne place muzica atunci când învățăm structura pe care se întemeiază și când putem face previzuni legate de ceea ce urmează să auzim. Prin comparație, putem asocia plăcerea de a asculta o anumită melodie cu aceea de a vorbi într-o limbă străină când îi cunoaștem regulile gramaticale, când îi înțelegem structura și ne este la îndemână utilizarea ei, explică cercetatorul Daniel J. Levitin, în cartea sa, “This Is Your Brain On Music: The Science of a Human Obsession”.

Doar că la jazz tot ce știai despre intensitate, înălțime, contur, durată sau ritm, tempo, capătă alte dimensiuni. Eu am descoperit jazzul datorită maestrului Johnny Răducanu, brăilean de-ai mei. Am povestit în When the piano played alone. Am rămas îndrăgostită, nu neapărat cunoscătoare. Așadar, cu permisiunea dumneavoastră, propun un playlist de început de iubire.

Louis Armstrong – A kiss to build a dream on

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong – Dream a little dream

Billie Holiday – All or nothing at all

Duke Ellington – It don’t mean a thing

Miles Davis – Kind of blue

Herbie Hancock – I thought it was you

Chick Corea – Love castle

Clasic e fantastic, întotdeauna. Într-un episod următor cu și despre jazz, și despre sound mai contemporan. Până atunci, o radiografie ușor de înțeles și de parcurs a istoriei jazzului se găsește aici. Sper ca măcar astăzi, de Ziua Internațională a Jazzului, să fie mai mult jazz în difuzoare.

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial