Italienii cred că mâncatul rezolvă orice problemă de pe lumea asta. Sunt absolut de acord. Doar că eu nu sunt neapărat fan Italia și aștept încă să mă surprindă. Prima experiență la Milano, din septembrie 2011, n-a fost printre cele mai fericite. Niște ani mai târziu, am ajuns la Roma (ianuarie 2016), unde lucrurile s-au schimbat simțitor, și o dată cu ele, și părerea despre Italia. Apoi, am fost la Venetia (martie 2017).

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Partea faină cu Venetia e că practic poți vizita (aproape) tot în jumătate de zi, dacă nu ții musai să vizitezi muzee. Însă informația asta chiar o găsiți pe toate siteurile/ blogurile de călătorie.

Pentru că atât la Milano, cât și la Roma, am “beneficiat” de ceea ce se numește tourist trap la restaurante, la Venetia am procedat puțin diferit. Am întrebat un localnic unde este cea mai bună experiență gastronomică venețiană. Și, deloc surprinzător, nu erau restaurantele top rated din Trip Advisor. Ca să vezi.

Scurt ghid de gurmand în Venetia

La Bitta Venetia – mic, italian, cash only.

La Bitta Venice
Best food in Venice: La Bitta Venice

Descrierea localnicului: bucătărie tradițională, fără pește, este un restaurant mic de tip tavernă. Este marcat în ghidul de slow food. / Piatti della cucina tradizionale, non di pesce, è un posticino piccolo tipo osteria. È anche nella guida slow food.

 

Covino Venetia – mic, super reviews pe Trip Advisor.

Covino Venice
Best food in Venice: Covino Venice

Descrierea localnicului: Este un pic mai departe, la Arsenal, dar cred că una dintre cele mai bune locuri și autentice din Veneția. Servește pește și mâncare slow food. Cred că au prețuri fixe pentru meniuri / È un po’ lontano, verso l’Arsenale, ma penso sia uno dei posti più buoni e autentici di Venezia. Pesce, prodotti slow food. Credo funzioni a prezzo fisso.

Ostaria da Rioba Venetia – masă servită pe malul unui canal

Ostaria da Rioba Venice
Best food in Venice: Ostaria da Rioba Venice

Descrierea localnicului: Bucătărie specific venețiană pe bază de pește, unele rețete interpretate în manieră creativă. Foarte rafinat, ieftin pentru media locală / Cucina tipica Veneziana (pesce), alcune ricette rivisitate in modo creativo. Molto curato, economico per la media locale.

Osteria Trefanti Venetia – fructe de mare și super ratings.

Osteria Trefanti
Best food in Venice: Osteria Trefanti

Descrierea localnicului: bucătărie rafinată și tipic venețiană, foarte aproape de Piazza Roma / Cucina tipica e curata, vicina alla stazione/pzle roma

De ce viața-i mai bună în Italia? Pentru că vorbe de duh cu și despre mâncare. 

A tavola non si invecchia. / O masă nu îmbătrânește.

Paese che vai, usanza che trovi / Oriunde călătorești, vei găsi alte obiceiuri.

Chi lavora mangia, Chi non lavora mangia, beve e dorme / Cine muncește, mănâncă. Cine nu muncește, mănâncă, bea și doarme.

La Vita e Bella. Desigur.

P.S.: încă mi se pare surprinzător când prietenii mei călători povestesc cum descoperă ei singuri super-mega-restaurante în orașele pe care le vizitează. Restaurantele alea “unde mănâncă localnicii”. Aș putea spune că și eu călătoresc destul de mult și niciodată n-am dat peste un astfel de loc, ci am ajuns acolo la recomandarea cuiva care a mai fost/ am întrebat un localnic. Însă e posibil să am eu ghinion cu d-ale gurii și să fiu invidioasă pe experiențele gastronomice ale prietenilor mei. 

P.S.2: traducerile sunt aproximative, nu vorbesc italiana, dar mă mai prind din context.

Write A Comment