Am recrutat niște tineri într-un program de internship din zona corporate. Recunosc că n-am mai văzut tineri la interviu de ceva vreme, iar acum m-am surprins mirându-mă de aplicații. Așadar, m-am gândit să fac niște recomandări, poate sunt utile.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Sfântul CV
Work experience. Cu câteva excepții, toate CV-urile acestor tineri sunt format Europass. E fain structurat și foarte util pentru cei care recrutează în masă, practic vezi imediat key points, dar este absolut oribil pentru cineva care-i la început de drum și vrea să se afirme, având oricum prea puțină experiență notabilă.
Sugestia mea: google search creative cv. Nu trebuie să fie wow, să arate ca un infographic, să fie video sau mai știu eu ce trăznaie, trebuie să fie clean&clear și neapărat cu două-trei fraze descriptive acolo. Să înțeleg și eu, cea care nu te cunoaște, ce ai făcut acolo unde ai mai lucrat/voluntariat.
Tot sugestia mea: întrebându-i pe copii dacă ce scrie în cv e tot ce au făcut ei până acum, majoritatea mi-au spus că au făcut și alte joburi, de exemplu, au lucrat la Mc Donalds în vacanța de vară de la liceu. Mie mi se pare o chestie foarte faină treaba asta, din simplu motiv că îmi spune despre persoana respectivă că este muncitoare și vrea să fie recompensată ca să-și facă mici bucurii. Una dintre fete mi-a zis că după trei luni la McDo, și-a cumpărat Adidas Stan Smith. Un puști mi-a spus că și-a luat iPhone, dar au mai completat suma și părinții lui. Poate nu mai e relevant pentru cineva care are deja niște ani de experiență, dar eu consider că e absolut relevant pentru cei care sunt acum la început de drum.
Voluntariat. Mie mi se pare că-i un capitol distinct și îmi arăți că îți pasă de cariera ta sau poate ai vreo pasiune pentru ceva anume: animale, mediu, educație, etc. Aș vrea să văd menționat separat acest capitol, precum și proiectele unde ai lucrat. Poate ceva îmi sună cunoscut și te pot decripta mai bine.
Competențe digitale. De asemenea, pentru că nu lucrez cu Europass, nu înțeleg tabelul de digital competence, care pare că are cinci secțiuni – information processing, communication, content creation, safety, problem solving și toți candidații sunt independent user. Când i-am întrebat ce înseamnă astea, NIMENI n-a știut să îmi spună. Desigur, am căutat pe google, dar ca idee.
Sugestia mea: spune-mi că ai lucrat cu pachetul Office, că știi să folosești un MacBook (dacă știi), că știi să folosești Outlook (nu râdeți, am avut surprize) și e mai mult decât suficient.
Skills. Toată lumea e rezistentă la stres, are capacitatea de a lucra în echipă, are abilități de comunicare și perseverență. Unul dintre candidați avea secțiunea de skills împărțită cu 10 steluțe, și pentru fiecare abilitate în parte, s-a autonotat de la 1-10. Fain.
Sugestia mea: dacă țin neapărat să menționez aceste skills, aș povesti pe scurt cum le demonstrez, folosindu-mă de situații sau proiecte prin care am trecut. De exemplu: rezistentă la stres (maraton de 48 ore București-Leipzig-București, coverage media pentru două evenimente, unul care a început de la 22.00-02.00AM și celălalt în intervalul 10.00-14.00, cu avioane schimbate și texte livrate), capacitatea de a lucra în echipă (gestionarea comunicării teritoriale în fiecare județ din România), abilități de comunicare (best speech award la concursul internațional de speechuri), perseverență (îmi impun să citesc zilnic presa națională și internațională, minim 30 minute ca să fiu la curent).
Pasiuni. Eu cred că ar trebui să existe indiferent de jobul la care aplicați acest capitol. Încă nu ne înlocuiesc roboții (sper) și aș vrea să văd ce-ți place să faci în timpul liber. Da, majoritatea citește, călătorește, dansează și înoată, dar am mai avut și alte surprize plăcute. Apropo, când scrii că ți-e pasiune cititul și te întreb care ți-e autorul preferat și te bâlbâi, e cam nasol. Cum e nasol să îmi spui ultima carte citită și când te întreb despre ceva concret din carte, căci s-ar putea să știu, și să-mi răspunzi aberații.
Nice to have in CV
Unele CV-uri au venit cu un scurt resume despre persoana care a aplicat la job. Unele resume aveau și un citat preferat al persoanei respective, care a argumentat de ce o reprezintă respectivul citat. Mi-a plăcut.
În loc de enumerarea limbilor străine și A1, B1, etc., am văzut câteva CV-uri care și-au trecut direct certificatele de competență de limbă străină. Așa am descoperit niște copii care au dat SAT, care deși aveau un CV slab, m-au convins cu acest examen.
Recomandări. Am văzut treaba asta într-un singur CV, sub fiecare activitate/voluntariat, scria persoana de contact cu emailul ei, numele complet și funcția. Apropo de recomandări, am avut parte de un șoc. Pentru că interviul îl dau cu mine, am gândit o structură din zona chestiunilor de business & corporate pe care urmează să le facă. Totul ok, până când îi întreb pe cine aș putea să sun să cer o recomandare despre ei. Ipotetic vorbind. Brusc, li se schimbă limbajul non-verbal, se bâlbâie, se fâstâcesc, nu pot răspunde. Încerc să-i ajut sugerând vreun prof din facultate sau liceu, nu obțin nicio reacție. Se emoționează vizibil. Zic că nu-i nimic, mergem mai departe cu interviul, îi simt deja blocați. Știu, au doar 20 de ani, pentru majoritatea este primul lor interviu. Dar au niște activități în CV, chiar dacă nimic notabil.
Datele de contact
Adresa de email. Încă am mai primit cv-uri cu floricele@gmail.com, care și-a salvat numele ca Elenuk Floricik și m-am cam panicat când mi-a venit confirmarea de primire a emailului.
Poza. E obligatorie și nu prea, dar dacă anexați fotografia, ar fi drăguț ca fundalul să fie ceva neutru, nu verdeață, marea, sau mai știu eu ce alte minuni. Și fetelor, poate nu chiar poză portret cu bust cu tot, fiind îmbrăcate în maieu, că nu-i chiar profi. Cu băieții e mai simplu, majoritatea a ales cămașa.
Profilele de social media. Dacă le linkuiți acolo, fiți siguri că dau click. Și ce-i pe Facebook, aoleu. Știu și înțeleg povestea cu contul personal, dar e totuși o etichetă pe care o anexezi la CV. Adică profesional.
Pentru tabăra cealaltă
Știu, n-avem timp. Nimeni n-are. Dar dacă nu sunteți HR profesionist și nu vedeți mii de candidați pe lună, ar fi foarte util pentru copii să le dați feedback. Dacă nu se poate ceva personalizat, măcar ceva standard, ca să nu-i dezamăgim la început de drum.
Cam atât din săptămâna de recrutare corporate. Sper că n-am uitat nimic.
Poza e de la mine de pe Linkedin.