Berlin Braserie
Berlin Braserie

Loc: Berlin Braserie

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Deschidere: aprilie 2019

Adresă: Constantin Mille nr.4 

Food: fast food / sandwiches / salată / desert

Facebook: https://www.facebook.com/berlin.braserie/

Instagram: https://www.instagram.com/berlin_braserie/

 

Sunt tot felul de povești gastronomice în București, iar din unele dintre ele fac parte. Era firesc să încep capitolul București savuros cu Berlin Braserie.

La început, aici a fost restaurantul Modern*, deschis prin anii 1912-1913. “Căutat pentru bucătăria pur românească şi pentru serviciile sale ireproşabile, localul servea mulţi reprezentanți de vază ai intelectualităţii, artiștilor, scriitorilor, precum şi clienţi din “lumea bună” ori moşieri din provincie aflaţi în trecere prin Bucureşti”, așa cum notează cronicarii vremii.

El funcționează până în 1946, ca apoi să fie redeschis în 1954. Restaurantul “Modern” este complet renovat şi publicul are din nou acces în el, transformându-se în “Restaurantul Berlin”. Acesta este o cooperare cu statele socialiste, fiind patronat de R.D.G. care îl aprovizionează cu unele sortimente de băuturi printre care şi bere, cea mai cunoscută fiind berea Radeberger. Restaurantul îşi desfăşoară activitatea cu o parte din personal (şef bucătar, şef de sală, formația orchestrală şi alții) adus din R.D.G. În aceleaşi condiții este deschis în Berlin (R.D.G.) restaurantul românesc “Bucureşti”.

Ani mai târziu, restaurantul Berlin devine Club Control, locul unde diversitatea muzicală alternativă transformă un spațiu de concerte într-un loc de întâlnire al oamenilor pasionați de cultură. Iar acum, Club Control este și spațiu de zi, transformându-se în Berlin Braserie. Pe timpul zilei, în intervalul orar 10.00-16.00, braseria își respectă definiția din dicționar: loc de late frühstück, băuturi și atmosferă relaxantă, un spațiu prietenos care servește și ca zonă de lucru.

Berlin Braserie este un nou concept de bucătărie urbană, care se transformă complet zilnic: pe timpul zilei braserie, seara sală de club. Meniul este sandwich-friendly, oferind o incursiune gastronomică în Berlinul actual, păstrând totodată și gusturi românești autentice.

Transformarea locului a fost posibilă prin proiectul de design al Lama Arhitectura, care a asigurat dualitatea spațiului deja existent. Lucrările expuse pe timpul serii sunt semnate de artistul plastic Claudiu Lazăr, reprezentând o reinterpretare a Dansului lui Matisse. “E un joc în care noi, privitorii, suntem prinși între oglinzi lucios-fantomatice fără să știm cine dă și cine primește mai mult,” așa cum notează criticul de artă Adrian Buga. Grafica voit naivă care colorează și umple spațiul ziua este realizată de Mario Gazebro, cunoscut în zona de grafică și typography.

Astfel, clădirea completează acum o funcționalitate aproape non-stop a locului: braserie în prima parte a zilei, restaurant în partea a doua și club pe timpul nopții. Practic, am recuperat într-o proporție semnificativă din caracterul vechiului spațiu, subliniind această particularitate: conotațiile legate de Berlin – perioada socialistă, Zidul, ursul, dar și spiritul liber și cool dintotdeauna al orașului, reușind în noul context să coaguleze energiile creative bucureștene.

*povestea locului face parte din harta vechilor restaurante din București și de prin țară prezentată de GastroArt.

BucurEȘTI savuros devine o nouă rubrică a ideilor roșcate, o încercare bahico-gastronomică de a povesti despre locurile recent deschise în orașul-capitală pe care îl consider acasă. Așadar dacă sunteți în căutare de locuri noi în București, restaurante noi, experiențe culinare sau pur și simplu sunteți curioși de ce se mai întâmplă prin oraș … this is the place to be.

Photo credit: Berlin Braserie / Mihnea Ratte

Write A Comment