Povesteam într-unul din newsletterele UMAMI Moments că a ajuns la mine o altă poveste gurmandă – uleiul de măsline organic, extra virgin, RARUM. Ideea a apărut în urma unei călătorii în Portugalia, unde Claudiu a găsit un produs de excepție și o producătoare cu un profund devotament față de natură, care pune multă pasiune și dăruire în ceea ce face, Maria Fernandes, din Trás-os-Montes. RARUM a luat toată această pasiune și a adus-o și în România, ceea ce face produsul un cadou perfect pentru un gurmand.
Practic, o dată cu sticla de ulei de măsline, primești și o experiență gastronomică: în ambalajul atent selectat, descoperi un pahar de degustare a uleiul de măsline RARUM, certificările produsului, dar și câteva indicații despre cum faci o degustare a acestui ulei.
Am povestit cu Claudiu Marii despre ce înseamnă pasiunea pentru ingrediente de cea mai înaltă calitate, descoperind totodată și povestea RARUM.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Cum și de ce ai ales Portugalia?
Nu știu dacă eu am ales Portugalia sau Portugalia m-a ales pe mine. Am avut șansa de a cunoaște Portugalia în ultimul an de ASE, când am primit o bursă Erasmus. Țara m-a fascinat, așa că cele 5 luni de Erasmus nu mi-au fost de ajuns. M-am întors după absolvirea facultății, pentru a urma acolo un curs de post-graduation pe teme de sociologie-antropologie. Tot atunci i-am cunoscut pe cei care acum sunt creatorii uleiului de masline RARUM.
De unde pasiunea pentru ulei de măsline? Îți mai amintești prima degustare/întâlnire cu uleiul de măsline?
Sunt un explorator, un nomad, un pasionat de povești și de experiențe autentice. Călătoresc mult și îmi place să intru în contact cu cultura fiecărei țări pe mai multe căi. Cred că mâncarea este unul dintre cei mai importanți piloni ai patrimoniului cultural al unei țări. Mâncarea, în care includem nu doar preparatele complexe ci și vinurile, uleiurile, și alte produse specifice ale unei țări, înglobează trăiri, pasiuni, povești, ritualuri, într-un cuvânt, identitate. Mâncarea, ca experiență culturală și senzorială, este o poartă către sufletul unui popor.
Cum a apărut ideea unui business în acest sens?
Am găsit un produs de excepție și un producător (mai exact o producătoare), cu un profund devotament față de natură, care pune multă pasiune și dăruire în ceea ce face. M-am gândit că acest gen de abordare precum și uleiul surprinzător care rezultă merită puse în valoare. De aici ideea de a construi un brand mai întâi pornind de la uleiul creat de Maria Fernandes, în Trás-os-Montes.
Ce înseamnă RARUM?
De ce RARUM… Pentru că produsele noastre creează experiențe aparte și sunt dedicate acelor oameni, puțini la număr, care caută mereu calea mai puțin bătătorită, unicitatea.
Pentru că produsele noastre sunt create de artizani, de oameni deosebit de pretențiosi cu rezultatele muncii lor, iar fiecare micro-lot de ulei de măsline RARUM reprezintă o ediție specială per se. De aici și ideea că fiecare etichetă RARUM să poarte semnătura creatoarei și numărul sticlei.
Ce ai recomanda unui începător în ale uleiului de măsline? De unde să înceapă documentarea?
Documentarea intră în categoria “labour of love” și odată ce începi, te vei documenta permanent. Eu am făcut călătorii de documentare, am discutat cu producători, am participat la degustări, dar m-am documentat și din surse independente. Recomand surse obiective, cum ar fi International Olive Council, care creează standardele în ceea ce privește producția, comercializarea și degustarea uleiului de măsline. Recomand însă și multă, multă experimentare. Simțurile tale trebuie să învete ce înseamnă un produs de calitate, iar la acest lucru se ajunge doar prin experimentare atentă, conștientă. După o vreme vei ajunge la acel moment “aha!”, momentul în care vei înțelege diferențele între un produs cu adevărat premium și un altul. E cam ca în cazul cafelelor de specialitate vs celelalte cafele.
Câteva recomandări practice pentru alegerea unui ulei organic de calitate:
- uleiul, ca orice produs viu, este foarte sensibil la contactul cu lumina și cu oxigenul, dar și la diferențele de temperatură. De aceea se recomandă păstrarea uleiului de măsline la temperaturi între 13 si 25 de grade Celsius.
- când alegeți un ulei de măsline, este de preferat ca acesta să fie îmbuteliat în sticle de culoare foarte închisă. Sticlele noastre asigură o protecție UV de 99.9%.
- sticla mai are și marele avantaj de a fi neutră – nu transmite gusturi străine uleiului – și de a fi 100% reciclabilă.
- dacă uleiul este ținut în soare, la căldură, este mai bine să îl evităm.
- pe eticheta unui ulei de calitate trebuie să apară unele elemente precum temperatura de presare sau aciditatea – care pentru uleiurile de calitate ar trebui să fie mai mică de 0.3%. Uleiurile noastre au la momentul analizelor de laborator o aciditate în jur de 0.13 – 0.14.
- un alt criteriu de selectie este indicele de peroxizi (meq O2/Kg), care ar trebui să fie măcar în jur de 7. Pentru micro-loturile actuale RARUM avem un indice de peroxizi situat în jur de 5, care le asigură un loc privilegiat între uleiurile extra virgine de excepție ale lumii.
All photos: Rarum organic