Voi ce ați făcut în toată perioada de carantină? Eu, printre altele, am citit destul de mult, mai ales că în ultimii ani am cumpărat mai multe cărți decât puteam real citi, așadar acum le-a venit rândul. Când am primit studiul de la Asociația Editorilor din România, m-am supărat. Pentru că research-ul făcut de ei arată o tragedie.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Odată cu închiderea tuturor activităților și magazinelor considerate neesențiale, la începutul primăverii acestui an, au avut de suferit și editurile și librăriile și bibliotecile. În doar câteva săptămâni, vânzările s-au prăbușit și, cu ele, un întreg lanț de producție a cărții.

Librăriile fizice sunt peste tot în lume principalul canal de vânzare al cărților, de aceea închiderea acestora a dus la scăderea dramatică a vânzărilor cu 75 și 95%. Până la sfârșitul lunii martie, în Italia, o țară afectată profund de pandemie, vânzările au scăzut cu 75% echivalând cu o pierdere de 20 de milioane de euro, Portugalia a înregistrat scăderi de 78%, Spania 80%, iar în România s-au înregistrat scăderi și de 85%. În Franța, vânzările au scăzut cu 66%, iar unul dintre cele mai mari grupuri editoriale a înregistrat o scădere a vânzărilor de 90% la începutul lunii aprilie. Întregul ecosistem estimează pierderi de 500 de milioane de euro pe lună în Germania și de 200 de milioane pe lună în Spania. 

Un alt inconvenient major al crizei provocate de pandemia de Covid-19 a fost imposibilitatea organizării târgurilor de carte. Acest lucru a afectat negativ autorii, editorii și librarii; târgurile de carte sunt ocazii de schimb de drepturi, de prezentare de noi titluri și, în unele cazuri, de a genera vânzări mari către public. Târgurile afectate până acum sunt cele din Paris, Londra, Bologna, Praga, Anvers, Tallinn, Salonic, Budapesta, Torino, Goteborg, Lisabona, Roma, București și alte câteva.

Multe edituri, dar și librării și biblioteci, au mutat sau și-au consolidat activitatea în online, lucru care, adeseori, a generat extra costuri consistente într-o perioadă în care fluxul de capital s-a diminuat puternic. Vânzările online au crescut cu 52% în martie și cu 180% în aprilie în Flandra; multe platforme online și-au dublat sau și au triplat vânzările în Franța la începutul lunii aprilie; în Italia au ajuns la o cotă de 47%, iar până în iunie au devenit 40% din vânzările totale de cărți din România. Cu toate că vânzările online au înregistrat creșteri, ele nu au reușit să compenseze pierderile din vânzările fizice în niciuna dintre țările analizate. Mai mult, în această perioadă a crescut consistent și pirateria online, producând pagube și mai mari industriei de carte. 

Întregul raport poate fi consultat AICI.

Tu când ai cumpărat ultima dată o carte? Apropo, si Carturesti are o campanie faină în desfășurare, Cititori pentru scriitori.

Write A Comment