Dacă v-ați întrebat vreodată de unde vin ideile, un feature foarte fain al Masterclass-ului este Quick Lists. Acestea reprezintă o listă relativ scurtă de răspunsuri pentru diferite întrebări, mai exact capturi din speech-urile trainerilor cursurilor care să răspundă concret și concins la dileme. Focusul este în general pentru ideile de care avem nevoie pentru scriitură, dar unele sfaturi cred că se pot folosi și în alte domenii.

Poate v-ați întrebat și voi de unde vin ideile. Este important să menționăm că procesul de generare a ideilor poate fi diferit pentru fiecare individ și că nu există o rețetă magică. Uneori, ideile vin spontan, în timp ce alteori pot necesita un efort conștient și o explorare activă. Experiența și practica în generarea de idei pot ajuta la dezvoltarea acestei abilități și la creșterea creativității.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Ideile sunt fundamentale pentru inovație, progres și competitivitate, aducând soluții creative la probleme, stimulând dezvoltarea personală și creând conexiuni inspiraționale între oameni.

Ele ne împing să găsim noi soluții, să dezvoltăm produse și servicii inovatoare și să îmbunătățim procesele existente. Fără idei, stagnăm și nu reușim să ne adaptăm la schimbările în continuă desfășurare în societate și în mediul de afaceri.

În același timp, ideile ne ajută să fim competitivi. Găsirea de idei unice și inovatoare ne diferențiază de concurență și ne oferă un avantaj în piață. Ideile pot inspira dezvoltarea de produse și servicii care să îndeplinească mai bine nevoile și dorințele clienților noștri, ceea ce ne permite să câștigăm loialitatea și încrederea acestora.

Masterclass a întrebat unii dintre cei mai mari creatori din lume despre locul de unde vin ideile. Mai jos veți regăsi ce au răspuns, pe scurt, David Mamet, R.L.Stine, Steve Martin, Malcom Gladwell, Judy Blume și James Patterson.

De unde vin ideile

David Mamet – ideile sunt peste tot:

 • toată lumea are idei tot timpul pentru că toată ziua ne punem tot felul de întrebări, care duc la fantezii
 • din păcate, conexiunea cu un ecran digital scade această fantezie pentru că aparatul în sine creează fantezii, nu te mai gândești tu la posibilități

R.L.Stine – magazinul cu departamente de idei:

 • toată lumea întreabă autorii de unde le vin ideile
 • trebuie să ai o idee ca să răspunzi la o întrebare, chiar și la cea mai simplă întrebare
 • magazinul de idei are trei departamente: experiențe, memorie și imaginație

Steve Martin – auto-educația:

 • devino o persoană informată, învață lucruri care să îți dezvolte vocabularul pentru că nu știi ce te va inspira

Malcom Gladwell – păstrează notițele / jurnalele / însemnările:

 • păstrează notițele chiar dacă ți se par irelevante sau chiar dacă nu își găsesc locul într-o anumită formă pe moment
 • s-ar putea ca presiunea momentului să strice din importanța notițelor luate, așadar e în regulă să le mai păstrezi o vreme

Judy Blume – observă totul:

 • dacă te-ai decis să scrii, înseamnă că ești un people watcher, altfel cum ai putea scrie și de ce te-ai apuca de scris?
 • ideile vin dintr-un proces de ascultare activă a tuturor lucrurilor care ne înconjoară
 • observațiile de pe stradă ajută la crearea de personaje reale

James Patterson – notează:

 • obișnuiam să notez toate ideile, însă am descoperit că dacă este cu adevărat o idee bună, mi-o amintesc
 • păstrează toate notițele din agende despre idei pentru inspirație – idea folder

Idei roșcate: Reviews MasterClass

Primul curs pe care l-am urmat a fost cel de creative writing cu Margaret Atwood. Sunt multe metafore în cursul ei, însă poate cel mai important lucru este că You become a writer by writing. There is no other way. Poți citi aici recenzia mea MasterClass: lecția de creative writing cu Margaret Atwood.

Cel de-al doilea curs a fost cel de fotografie a celebrei Annie Leibovitz. La fel ca și Margaret Atwood, și ea spune un lucru asemănător: cu cât faci mai multe poze, cu atât îți dobândești propria tehnică, ca apoi s-o îmbunătățești. Recenzia mea despre MasterClass: lecția de fotografie cu Annie Leibovitz.

Am continuat cu MasterClass: lecția de creativitate și leadership cu Anna Wintour, această femeie-inspirație în slujba căreia orice pasionată de modă și-ar dori să fie.

În zona de cooking, am făcut mai multe cursuri, însă până acum am scris doar despre incursiunea în bucătăria mexicană cu Gabriela Camara.

Write A Comment