În fiecare an, la început de ianuarie, Consumer Electronics Show (CES) are loc la Las Vegas (SUA) pentru a prezenta cele mai noi inovații în tehnologie, inclusiv în tehnologie alimentară. Practic, putem vorbi despre gastronomie CES 2023, cu idei din zona plant-based, roboței care fac diverse și aplicații care ne fac viața mai ușoară și mai bună.

De când Impossible a furat spectacolul la CES cu debutul Impossible Burger 2.0 în 2019, un număr tot mai mare de viitoare startup-uri alimentare se îndreaptă către Las Vegas în fiecare ianuarie. Ca să vă faceți o idee, CD player-ul, Tetris și Xbox și-au făcut debutul la CES, care oferă noutățile asupra dispozitivelor și gadgeturilor care ar putea fi lansate în 2023.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Printre miile de expozanți de la CES din acest an, care s-a desfășurat în perioada 5-8 ianuarie 2023, producătorii de alimente, oamenii din horeca și consumatorii au putut găsi zeci de expozanți relevanți pentru industria alimentară, în special pe zona de durabilitate, robotică și wellness. Mai jos găsiți o selecție care mi se pare mie relevantă, desigur că au fost mult mai multe lansări.

Gastronomie CES 2023: Brava Glass

Compania de cuptoare inteligente Brava a anunțat cel mai nou produs al său, Brava Glass, care are acum o fereastră de sticlă, permițând utilizatorilor să vadă lumina pentru o experiență de gătit complet captivantă. Brava Glass are aceleași capacități și moduri de gătit ca și predecesorul său și este echipat cu o cameră internă rezistentă la căldură și viziune artificială pentru a monitoriza progresul gătirii, cu acces la vizualizare de la distanță pe smartphone-uri prin aplicația Brava Home.

Gastronomie CES 2023: Greenswapp

Greenswapp a fost conceput pentru a ajuta restaurantele să calculeze amprenta de carbon a meniului lor. Compania cu sediul în Amsterdam utilizează analiza ciclului de viață pentru a urmări impactul unui produs de la producție la procesare, ambalare și livrare și pentru a determina impactul asupra mediului, iar scopul este de a ajuta restaurantele să ia decizii de cumpărare mai informate.

Gastronomie CES 2023: Orbisk

Orbisk, cu sediul în Marea Britanie, echipează coșurile de gunoi cu o cameră inteligentă. Camera, care este atașată la un cântar, înregistrează tot ceea ce este aruncat până la nivelul ingredientelor. Restaurantele pot strânge apoi cifrele într-un tablou de bord, iar tot ce trebuie făcut este ca cei care aruncă ceva la gunoi să se oprească pentru o jumătate de secundă în timp ce camera fotografiază ceea ce aruncă.

Gastronomie CES 2023: SavorEat

Datorită tehnologiei proprii de imprimare 3D, robotul SavorEat din Israel poate produce burgeri fără carne. Compania are, de asemenea, un sistem de comandă care permite oaspeților să își personalizeze burgerul. Ei își pot alege raportul preferat proteine-grăsimi, precum și dimensiunea chiflei și modul în care doresc să fie gătită carne. Produsul final este gata în aproximativ șase minute, iar aparatul poate face până la trei burgeri deodată.

Gastronomie CES 2023: Desktop YKE

Yo-Kai Express, o companie de restaurante autonome care a introdus automate pentru gătit ramen, a lansat un model mai mic pentru spații reduse, cum ar fi magazinele și birourile. YKE Desktop pare a fi de dimensiunea unei console de computer și poate pregăti ramen în 90 de secunde. Spre deosebire de omologul său de dimensiune completă, complet automatizat, YKE Desktop este doar semi-automat și vine cu un frigider care poate stoca până la 24 de boluri preconfigurate.

Gastronomie CES 2023: Armored Fresh

Dacă ți-ai dorit vreodată să încerci brânza pe bază de plante, Armored Fresh a lansat un astfel de produs în SUA în octombrie. Produsul se creează din brânză din lapte de migdale și acid lactic pe bază de plante.

Gastronomie CES 2023: Koreasoft

Koreasoft este un aparat și un sistem inteligent coordonat cu fermele de insecte comestibile, care au devenit o tendință și în Europa, nu doar în zona asiatică.

Gastronomie CES 2023: Lypid

Lypid produce PhytoFat, o linie proprie de grăsimi pe bază de plante despre care susține că imită textura, transferul de arome și comportamentul de gătit al grăsimilor animale.

Gastronomie CES 2023: LG HomeBrew

LG seamănă cu un espressor de dimensiune mare, iar sistemul folosește un set de capsule cu malț în formă de tub și trei capsule mici pentru drojdie, ulei de hamei și arome. Jurnaliștii care au testat deja aparatul spun că problema principală este că durează două săptămâni pentru a vă prepara berea odată ce ați început procesul. La final, primești 5 litri de bere, sau în jur de 10 halbe. După ce ați terminat, trebuie să înlocuiți capsulele și să așteptați încă două săptămâni.

Photo credit: CES Facebook Page

Write A Comment