Cred că fiecare țară din lumea asta are o Julia Child a ei, mai mult mai puțin marketizată ca atare. Așa se întâmplă și cu Portugalia, țara despre care pare-se citesc din ce în ce mai multe chestiuni în ultima vreme și știu sigur că în curând ne vom cunoaște oficial. Până atunci, mai las aici o dată o poveste cu vin din Portugalia, cea a Martinei, care locuiește acum în Porto.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Maria de Lourdes Modesto este o doamnă la 87 de ani, mama bucătăriei portugheze, care în ultimii 60 de ani a vorbit la televizor și prin cărțile sale despre bogăția bucătăriei portugheze. Habar n-aveam, desigur, dar m-am trezit fascinată  de personalitatea ei citind în ultimul număr din Monocle (aprilie 2018) despre viața și activitatea ei. Un fragment aici. Și am tot citit despre ea. Pe internetul în limba engleză am dat peste acest profil creionat de un jurnalist New York Times în 1987. Practic, doamna asta a revoluționat reality show-urile din studiourile de televiziune  portugheze acum 60 de ani, gătind în direct ceva ce i se părea prea puțin cunoscut de poporul portughez: o anghinare.

Într-unul dintre interviuri povestește cum momentul când ea a apărut cu acest reality show la tv a fost absolut prielnic vremurilor. Portughezii erau mult prea serioși și aveau nevoie de distracție. Iar ea era foarte amuzantă pe sticlă, încă este, citind ultimele interviuri pe care le-a oferit. E interesant cum un moment  te transformă în cea mai importantă autoritate culinară a țării, devenind practic nemuritoare.

Iar cartea ei de bucate a devenit un fel de biblie. Era 1982:

While television made her into a star, it was the books – and one in particular – that lifted her up to Olympus. For the brilliant chronicler Miguel Esteves Cardoso, she is the “Goddess of cooking”. And Traditional Portuguese Cooking, released in 1982, is the bible of national gastronomy – in addition to being a huge success, with over 400 thousand copies sold in a country of only 10 million inhabitants.

Traditional Portuguese Cooking tradusă în engleză costă o mică avere pe Amazon. Bănuiesc că merită fiecare cent, însă până o achiziționez pentru colecția-mi, las aici supa care a făcut-o celebră la Tv.

Supa Alentejo

Puțină istorie: După ce a primit mai multe scrisori pe adresa redacției că bucătăria portugheză trebuie promovată la televizor și mai puțin delicatesele franțuzești pe care le pregătea în cooking show-ul ei (practic așa a început), a gătit această supă tradițională care se face în zona unde Maria de Lourdes Modesto a copilărit. Bineînțeles că rețeta de la mama ei nu se potrivea neapărat cu cea știută de publicul ei, așadar corespondența între portughezi și ea s-a intensificat, căutând cea mai supă dintre supele  Alentejo. Vorbim în continuare de 1970-ish.

Cum se face: începeți cu coriandru sau busuioc (pennyroyal în limba engleză) sau ambele, zdrobite cu usturoi și sare. Amestecul este pus împreună, apoi totul este stropit cu ulei de măsline și apa clocotită în care ouăle au fost poșate. Se amestecă supa astfel creată cu pâine. O zamă cu ou, cum s-ar zice pe la noi.

Ca să ne lămurim, am pus acest video. Practic, după ce sapi tot internetul, descoperi că zama e aceeași – despre asta și vorbea Maria de Lourdes Modesto și îi poți adăuga o grămadă de alte ingrediente, cum ar fi codul, ca în videoul de mai sus. Rău n-are ce să fie.

ps: dacă din cea mai întâmplare dintre întâmplări găsiți în limba engleză Traditional Portuguese Cooking ediția semnată de Maria de Lourdes Modesto prin vreun anticariat și nu costă cât un city break, aștept un semn. Oana cea gurmandă vă mulțumește de pe acum.

Fotografia-i de pe siteul www.monocle.com

Write A Comment