Nu știu dacă vi se întâmplă și vouă, dar eu cumpăr lunar cărți, cam 4-5, dintre care citesc cam 2-3, căci oricum am și altele începute. În medie, citesc cam 7-8 cărți pe lună, sau cel puțin cam așa am citit în ultimele 3 luni. Recent, m-a apucat curățenia în biblioteca-mi și am descoperit o grămadă de cărți de care uitasem că le am prin bibliotecă și pe care nu le-am citit. Așadar, am niște rafturi cu DE CITIT.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Ca să eficientizez procesul, m-am gândit la provocarea 20booksperseason. Oricum iarna e frig, nu prea ai chef de ieșit din casă, etc. Și am ales:
Pasiunea pentru bucătăreală și Bucureștiul de altădată
Mesele de odinioară, ed. Corint – e o carte album, despre cum era pe la curțile domnești și cât de fascinant se arăta Târgul Moșilor.
Lipscani, ghid turistic de chefuri, ed. Art – Eugen Istodor scrie impecabil. Trebuie doar să recunosc că sunt la a treia lectură a cărții, atât de mult îmi place Bucureștiul descris de el de prin 2010-2011.
Privind înapoi prin fereastra bucătăriei, ed. Curtea Veche Publishing – și ea este începută, mai am cam o treime de parcurs. Această doamnă autor te poartă printre amintirile ei, povestind momente și rețete.
De la hanul Șerban Vodă la hotelul Intercontinental, editura Sport Turism și Podul Mogoșoaiei, ed. Meridiane – cărțile mi-au fost recomandate de Cosmin Dragomir, un gurmand pasionat de antropologie culinară. Eu vă propun să-l urmăriți online, dacă împărtășiți pasiunea pentru mâncare.
Oameni și locuri din vechiul București, ed. Vremea – o altă carte de istorie a Bucureștiului de altădată.
Muzică, nu zgomot
The inside story of Pink Floyd – îmi place Pink Floyd, mult chiar. Aceasta este cea mai completă biografie a trupei sau cel puțin așa se promovează. Cartea-i destul de stufoasă, eu am abandonat-o pe la jumătate căci mă deranjează profund așezarea în pagină a scrisului – foarte mic și înghesuit.
Zgomotul timpului, ed. Nemira – pasiunea pentru muzica clasică mi-e mai veche, așadar nu puteam rata cartea despre viața unuia dintre cei mai mari compozitori, Șostacovici.
Jurnalism și alți demoni
Panama Papers, ed. Litera – absolut fascinantă povestea din spatele investigației jurnalistice.
Brâncuși, amintiri și exegeze – eu nu cred că Brâncuși e al meu, dar de când cu tot PR-ul din jurul sculpturii, m-am reapucat de documentat viața și opera brâncușiană.
Film
Spre rușinea mea, abia acum am pus mâna pe Istoria cinematografiei în capodopere a lui Tudor Caranfil. Da, cele cinci volume, am început deja primul volum. Aveam niște lacune absolut rușinoase despre istoria filmului, acum pot doar să sper că voi reține ceva-ceva din enciclopedia filmului.
Poezie
Mi-am promis că mă reapuc de citit poezie, măcar un volum pe lună. Acum i-a venit rândul lui Nichita Stănescu și 111 cele mai frumoase poezii. Într-o zi o să povestesc cum e la casa memorială a poetului de la Ploiești.
Avangardă
Vine un moment în viața fiecăruia dintre noi când urmează să te întâlnești cu magia lui Gellu Naum. Eu am considerat că iarna asta e acel moment și intenționez să încep cu Zenobia.
Filosofie
Cartea Plato and a Platypus walk into a bar e un împrumut de la Paul Ispas. I-am confesat că n-am nicio cunoștință de filosofie, așadar mi-a recomandat ceva filosofie bazată pe glume. Să vedem.
Dezvoltare profesională
Eu nu-s fan cărți de dezvoltare personală / profesională. Am citit/ răsfoit câteva, nu m-au impresionat în mod deosebit. Însă am primit-o la un challenge Staropramen, așadar De la zero la unu a ajuns la mine în bibliotecă.
Universal
Cu Shakespeare am mixed feelings încă din liceu. Am luat cartea pentru că voiam să-mi verific cunoștințele de limba engleză. Am servit deja Richard al III-lea, a fost așa și așa incursiunea. Om vedea pe mai târziu.
Pe blog, am o serie de articole dedicată cărților sub tag-ul de #goodreads.