Astăzi a apărut în presă informația despre cine este cel care organizează și decide tot ce înseamnă activități cu și despre aniversarea centenarului în România. Super material marca Press One. Trecând peste absurdul situației și starea critică în care se află ceea ce numim cultură națională de ceva vreme, mai sunt și chestiuni foarte faine pe care vreau și trebuie să le menționăm.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

După seria de aplauze pentru BRD și pentru Radio România Cultural, vine acum o informare despre o activare pentru Ziua Culturii Nationale a celor de la modernism.ro:

Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România”, produs de PostModernism Museum, urmărește să pună în context reprezentările artistice ale zilelor naționale sărbătorite în România, prin aducerea de informații istorice, sociologice, antropologice și turistice în cadrul prezentărilor de studii din partea experților, alături de lucrări de artă și artefacte, în cadrul micro-expoziției care însoțește conferința din ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Nationale.

Diferitele epoci istorice și politice au marcat modul în care zilele și sărbători naționale au fost celebrate, aniversate. De-a lungul ultimului secol zilele și sărbătorile naționale au cunoscut toate tipurile de schimbări: de la schimbarea datelor calendaristice, firește în corelare cu diferite momente istorice, la dispariția și apariția unor sărbători naționale, corelate cu evenimente sau personalități istorice sau doar schimbări ale coregrafiei aniversărilor.

Panelul de lectori propus pentru conferință este unul puternic, cu experți din domeniile istoriei, antropologiei și istoriei artei. Aceștia vor prezenta studii dedicate subiectului proiectului, pe o perioadă istorică aleasă. Conferința are și o componentă de dezbatere la final.

Următorii experți sunt invitați ca vorbitori: Dr. Alin Ciupală – profesor, secretar științific la Institutul de Istorie al Artei „G. Oprescu”, evaluator proiecte culturale, Cosmin Nasui – curator, istoric de artă, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale, Răzvan Pârâianu, lector universitar la Universitatea Petru Maior Târgu Mureș și Cristian Vasile – cercetător științific la Institutul de Istorie „N. Iorga“, secretar general de redacţie al publicaţiei academice Studii şi Materiale de Istorie Contemporană.

Alin Ciupală, Ziua națională, de la Vechiul Regat la România Mare

Cosmin Nasui, 23 August în artele vizuale

Răzvan Pârâianu, Ziua Victoriei, ziua eroilor poporului celebrată prin monumente de regimul comunist

Cristian Vasile, Reflectări istoriografice și reprezentări vizuale ale zilei de 1 decembrie sub regimul comunist

Micro-expoziția prezentă în spațiul conferinței va cuprinde o selecție de lucrări de artă și imagini de epocă care ilustrează modul în care artiștii și media au surprins aniversările naționale, cu focus pe zilele naționale istorice de 10 Mai, 23 August și 1 Decembrie, pe sărbători oficiale precum 15 Ianuarie, 24 Ianuarie, 1 Mai, 22 Decembrie și pe sărbători și festivaluri tradiționale. La selecție vor contribui și experții invitați ca lectori. Imagini ale lucrărilor și artefactelor sunt disponibile și in mediul online. Ziua națională a României a fost: 10 mai între 1866-1947, 23 august între 1948-1989 și 1 decembrie din 1990.

Geta Bratescu
Geta Bratescu, grafica coperta revista Pentru Apărarea Păcii nr. 8, 1961
Iosif Iser
Iosif Iser, grafica, revista Facla, 10 mai purpură și sânge, 1912
Camil Ressu
Camil Ressu, grafica coperta revista Facla, 10 mai, Sarbatoarea mortii!, anul VI, 10 mai 1916


///

Proiectul „Zile și sărbători naționale în cultura vizuală din România” este produs de PostModernism Museum, beneficiind de parteneriat cu Muzeul Municipiului București și de co-finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în urma unui apel public de proiecte.

Înregistrarea conferinței va putea fi urmărită, după 20 ianuarie 2018, pe www.postmodernism.ro și pe rețelele partenerilor (Muzeul Municipiului București, Modernism.ro, Radio România Internațional, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Cineastului Amator).

Link direct proiect: http://www.postmodernism.ro/zile-si-sarbatori-nationale-in-cultura-vizuala-din-romania/

Pozele sunt de la cei de la Postmodernism Museum

Write A Comment