World Homeless Day: Ora 07.15 AM, cu o oră mai târziu decât mă dau jos de obicei din pat. Ies de sub pufoșenia de pătură, mă lovește frigul ăla de dimineață, picioarele mele goale caută papucii. Frigul se instalează rapid, mai ales că de vreo săptămână mă lupt cu o răceală, orbecăi după halatul gros care îmi asigură confortul termic.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Deschid playlist-ul pentru inspirație și creație pe bază de jazz și mă îndrept spre bucătărie, cu gândul că o cafea fierbinte mă va dezmorți. Zis și făcut. Încep să mă încălzesc. Mă uit pe geam, văd cum plouă și mă bucură sunetul de picături pe pervaz. Mă mai bucur așa de setup câteva minute, povestesc despre asta pe Facebook, și mă apuc de TO DO list-ul pentru weekend. Am mult de scris, am câteva restanțe adunate și am și idei. Multe idei. Roșcate, evident.

În timp ce scriam ce am de făcut, deschid televizorul și mă uit la știri, fix când apare Ambasadorul Marii Britanii și Nicușor Dan, „oameni ai străzii” pentru o noapte . Varianta în limba engleză a știrii am scris-o pentru Business Review și o găsiți aici. 

Despre oamenii străzii nu știu nimic pentru că niciodată nu m-a interesat subiectul. Acum vreo doi ani, îmi amintesc vag că citeam în Cișmigiu și un voluntar de la un ONG m-a rugat să donez bani pentru o masă caldă a celor fără adăpost. Și acum știrea că un străin, în persoana ambasadorului Marii Britanii la București, a dormit în frig și ploaie pentru a trage un semnal de alarmă. Conform reportajului, AUTORITĂȚILE DIN BUCUREȘTI HABAR N-AU NUMĂRUL REAL AL PERSOANELOR FĂRĂ ADĂPOST. Noi în orașul ăsta capitală trăim.

Același București, acum un an de zile, într-un reportaj România Liberă. Am o vagă impresie că nu s-a rezolvat nimic. Vă rog să citiți aici. Conform acestui articol, în martie 2015 nici Biserica Ortodoxă Română și nici Biserica Catolică nu aveau adăposturi pentru oamenii străzii în București. Ironic, nu?

10 octombrie e luni și e zi de “sărbătorit” World Homeless Day. Așadar, dacă vreți să dați o mână de ajutor, o donație mică sau pur și simplu să știți mai multe despre acest subiect, am pregătit o listă cu adăposturile din București. Dacă am ratat ceva, vă rog să mă ajutați cu completările.

1. Sectorul 1

DGASPC sector 1 – adăpost de noapte situat în Şos. Odăi, nr. 3-5 şi o cantină socială situată în Str. Sf. Constantin, nr. 8

2. Sectorul 2

DGASPC – Şos. Pantelimon, nr. 500 

DGASPC – Adăpostul pentru Copiii Străzii “Dănilă Prepeleac” – Strada Mașina cu Pâine, nr. 41

3. Sectorul 3

DGASPC sector 3 – adăpost de noapte situat în Bd. 1 decembrie 1918, nr. 97

Complexului Multifuncţional „TABITA”, din str. Plt. Maj. Marin Pazon nr. 2B

Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți – “Sf. Ioan” cu sediul la adresa Bulevardul Theodor Pallady nr. 64, sector 3

SAMUSOCIAL – singura organizație neguvernamentală din București care oferă ajutor persoanelor adulte fără adăpost de pe raza Capitalei, Str. Cluceru Udricani nr. 1-3, bl. 106A, Tronson 1, parter, sector 3.

4. Sectorul 4

Asociaţia Casa Ioana – Şoseaua Olteniţei 39-41, Sector 4

Complexul Social Sf. Luca – Soseaua Berceni, nr. 12A, sector 4

DGASPC sector 4 – Str. Secuilor, Nr 9A, sector 4

5. Sectorul 5

Adăpostul de zi și noapte pentru copiii străzii – Prelungirea Ferentari nr. 72 – 74, sectorul 5

Centrul Maternal Sfânta Maria – Strada Trompetului, nr. 117, sectorul 5

Adăpostul pentru oamenii străzii din strada Dr. Leonte Anastasievici, nr.2-4, sector 5, lângă Spitalul Municipal

6. Sectorul 6

Adăpostul de noapte – Aleea Tibles, nr. 64, sector 6.

Foto: pagina de Facebook British Embassy Bucharest

Write A Comment