La pas prin Bucuresti este felul în care mi-am propus să fiu turist în orașul meu, să încerc să-l descopăr cu alți ochi. Propunerea de astăzi este o călătorie în zona Decebal, un loc care a apărut relativ recent pe harta capitalei.
Istoricii spun că bulevardul astăzi creat din Piața Alba Iulia până la Piața Muncii a fost adăugat ulterior planului, demolând un rând de case de pe o zi pe alta, mutilând arhitectural în stilul caracteristic regimului.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Ideea inițială de la care a pornit marele bulevard avea la bază celebrul Champs-Élysées, pe care Ceaușescu dorea să-l depășească ca mărime și lățime, ceea ce într-un final nu s-a întâmplat.
Descoperă și: La pas prin Bucuresti – Centrul Vechi. 7 descoperiri în Bucureștiul de altădată încă deschise publicului
La pas prin Bucuresti: Piața Muncii
Dacă vă opriți în intersecția din Piața Muncii, exact în mijloc, veți descoperi trei straturi istorice care funcționează încă împreună: dimensiunea interbelică – oferită de zona cunoscută istoric ca Bariera Vergului, în special cinematograful Vergului, astăzi spațiu pentru un celebru cazino – care însă nu este clasat încă ca monument istoric, dimensiunea comunistă – biserica și spitalul, construite prin subscripție publică în anii 40′ de către Victor Gomoiu, și recentele construcții de blocuri, ultimul bastion comunist – bulevardul Decebal.
O particularitate pe care aș vrea s-o menționez ca exercițiu de imaginație este faptul că până la construcția stației de metrou, tramvaiul care circula spre/înspre Obor trecea prin pasaj, dar, la fel ca în cazul Obor, tramvaiul a fost mutat la suprafață.
Descoperă și: La pas prin Bucuresti – zona Izvor. 7 descoperiri d-ale vremurilor trecute cu povești fascinante
La pas prin zona Decebal: eclectismul cafenelelor
Deși nu există o documentare susținută în această direcție, anii 2000 au venit cu o serie de noi spații de distracție și petrecere a timpului liber în capitală, mai ales după ce a început o ușoară recondiționare a străzilor și clădirilor din zonă. Unul dintre aceste noi locuri de distracție a devenit zona Decebal.
Unele cafenele se remarcă prin designul lor modern și inovator, folosind combinații îndrăznețe de culori și mobilier eclectic, care creează un ambient plin de energie. Altele își păstrează farmecul prin decoruri mai tradiționale sau vintage, parcă rămase în timp, dacă ați mai frecventat zona și în trecut.
Eclectismul se regăsește și în meniurile cafenelelor, unde veți găsi o gamă variată de băuturi și gustări, unde oferta este adaptată pentru toate gusturile și preferințele.
În peisajul local din zona Decebal sunt locuri cu vechime, ca Puerto Bistro & Lounge, unde clienții sunt în general vecini din proximitate și persoane fidele locului.
Cu un meniu internațional care are și inserții specifici românești – ca ciolanul de Mangalița, una dintre specialitățile casei, locul este animat pe tot parcursul zilei, dar și seara.
La pas prin zona Decebal: când se lasă seara
La invitația Julius Meinl, am ajuns și în două dintre locurile unde narghileaua face parte din meniul principal, alături de cafea și mâncare cu specific internațional, spații care fac orașul și mai cosmopolit, un mix de limbi străine fiind parte din loc.
În ultimii ani, zona s-a transformat într-un spațiu cu adevărat cosmopolit, unde narghilelele, șuberecul, meniul românesc și fructele de mare își găsesc loc pe aceeași stradă, un mix foarte interesant de balcanism și orientalism, care pe perioada verii se animă pe terasele bulevardului.
Descoperă și: La pas prin Bucuresti – zona Drumul Taberei. 6 locuri de descoperit în vestul Bucureștiului
La pas prin Bucuresti: locuințe sociale și locuințe pentru funcționarii statului
Partea interesantă atunci când iei la pas zona Decebal este să descoperi că în spatele blocurilor impresionante – gândite și acestea pentru funcționarii lui Ceaușescu, împărțite inițial pentru personalul angajat în comisii și ministere, este că poți descoperi și bijuterii interbelice, dar și o încercare de recuperare a valorii arhitecturale a zonei, ca Parcelarea Raion. Pe scurt – ideea din spatele Parcelării Raion a fost o inițiativă a statului să construiască locuințe pentru clasa muncitoare și, în general, pentru populația săracă a Capitalei. Întreaga poveste, aici.
La pas prin zona Decebal: locuri de petrecut timp cu cei mici
Pe bulevardul Decebal, există și Muzeul Copiilor, o galerie de spații care oferă tot felul de activități sub formă de experiențe, ca de exemplu Lumea lui Moș Crăciun sau atelierul de turtă dulce.
Tot în zonă există și Conacul Românesc, unul dintre cele mai cunoscute restaurante cu meniu românesc și spațiu de joacă interior (și exterior) pentru copii, un răgaz pentru părinții care vor să ia masa în oraș, fără grija neapărată a plictiselii copiilor.
Într-o plimbare de jumătate de oră, la pas, între Piața Alba Iulia și Piața Muncii, zona Decebal devine o incursiune într-un București cosmopolit, unde se aud deopotrivă limba română, engleză, turcă și chiar arabă, iar mirosul de cafea și aromele din narghilea își găsesc locul, într-un spațiu arhitectural care arată contemporan.
Proiectul La Pas prin București este susținut de Julius Meinl. Fotografiile aparțin lui Mihai Constantineanu. Poveștile continuă curând cu altă zonă din București.