Traditii Anul Nou înseamnă o înnoire simbolică a timpului, marcată în cele mai multe țări în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie. De obicei, fiecare popor sărbătoreşte momentul printr-un ceremonial cu specific local sau naţional, cu superstiții, dar mai ales cu multe tradiții.

Pentru că anul acesta am văzut că mulți dintre cunoscuții mei sunt plecați peste tot în lume, eu sărbătorind Anul Nou în Marea Britanie, m-am gândit la această listă de tradiții și obiceiuri, poate vreți să vă integrați mai bine în viața localnicilor. Sau pur și simplu să mai adăugați noi informații la bagajul cunoștințelor generale.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Ca și în România, fiecare regiune din fiecare țară are propriile tradiții și obiceiuri, așadar dacă știți că se întâmplă altceva, povestiți în comentarii 🙂

Scurt istoric traditii Anul Nou: când și cum se celebrează

Istoricii spun că încă din jurul anului 2000 î.Hr., Anul Nou babilonian începea cu prima lună plină după Solstiţiul de Iarnă, care era considerată prima zi de primavară, iar Anul Nou se celebra 15 zile, fiecare dintre acestea fiind sărbătorită în mod diferit. De exemplu, oamenii își puneau obiective pentru anul nou sau înapoiau lucrurile luate cu împrumut peste an, obiceiuri care și acum se întâmplă.

Anul Nou a devenit zi de sărbătoare recunoscută de biserică în anul 487, o dată cu circumcizia pruncului Isus, menționată ulterior în calendarul gregorian, după 1500.

Abia în anul 1691, Papa Inochentie al XII-lea a stabilit data de 1 ianuarie ca început de an religios, momentul fiind precedat mai întâi de Solstiţiul de iarnă, şi mai apoi  de Crăciun, ca început de An Nou calendaristic.

În prezent, evreii sărbătoresc Rosh Hashanah („Capul anului”) – la o dată variabilă din septembrie sau octombrie, în China acesta cade în perioada 21 ianuarie – 19 februarie, în Iran – în luna martie, iar Biserica ortodoxă rusă marchează Anul Nou la 14 ianuarie. O analiză completă a tradițiilor și obiceiurilor de Anul Nou găsiți aici.

Traditii Anul Nou

Tradiții Anul Nou România: o credinţă populară spune că de Anul Nou este bine să se mănânce peşte, pentru a avea o trecere lină şi uşoară prin anul ce urmează, precum cea a peştelui prin apă.

Traditii Anul Nou Spania: spaniolii își încep noul an mâncând 12 struguri, care simbolizează fiecare sunet al ceasului. Tradiția las doce uvas de la suerte a început la sfârșitul secolului al XIX-lea și se crede că alungă răul, sporind în același timp șansele de a avea un an nou prosper și norocos. Cu toate acestea, acest lucru va funcționa numai dacă reușiți să mâncați toți strugurii în câteva secunde, deoarece trebuie să dispară până când ceasul termină să bată miezul nopții.

Traditii Anul Nou Japonia: oamenii din Japonia încep noul an mâncând un castron de tăiței soba, calzi. Tradiția datează din perioada Kamakura și este legată de un templu budist care oferă tăiței săracilor. Deoarece tăițeii lungi și subțiri sunt fermi, dar ușor de mușcat, se crede că consumul lor simbolizează o despărțire de vechiul an.

Traditii Anul Nou Franța: petrecere cu prietenii, cunoscută ca le réveillon de la Saint-Sylvestre, unde șampania și stridiile nu lipsesc, la fel și alte specialități franțuzești, ca curcanul sau foie gras-ul.

Traditii Anul Nou Haiti: se împarte supa joumou, un fel de supă de dovleac, care se dă vecinilor și prietenilor, iar aceștia la rândul lor, oferă propria supă joumou.

Traditii Anul Nou Filipine: în ajunul Anului Nou, familiile din Filipine se asigură că servesc 12 fructe rotunde, cum ar fi merele, strugurii și prunele, despre care se crede că reprezintă prosperitate datorită formei lor, care oglindește monedele. În ceea ce privește numărul norocos, fiecare fruct reprezintă o lună din an.

Traditii Anul Nou Italia: italienii iubesc lintea pentru forma lor asemănătoare unei monede, simbolizând norocul și prosperitatea, iar o cină de Revelion include de obicei linte pentru a aduce noroc în anul care vine. Carnea de porc este adesea adăugată la mâncărurile de linte sub formă de cotechino, un cârnați picant, sau zampone, porc dezosat, pentru a reprezenta plenitudinea pământului.

Traditii Anul Nou Columbia: în ultima noapte a anului, columbienii pun trei cartofi – unul curățat, unul necurățat și unul pe jumătate curățat sub patul lor. La miezul nopții, scot primul cartof pe care îl ating. Cel curățat înseamnă că vor avea probleme financiare, cel necurățat indică abundență și cel de-al treilea, un an așa și așa.

Traditii Anul Nou Danemarca: după masa tradițională de Revelion din cod fiert cu muștar, danezii mănâncă un turn de gogoși de marțipan numit kransekage, în traducere liberă „tort al coroanei”.

Traditii Anul Nou Irlanda: irlandezii au o tradiție de a agăța pâinea de pereții caselor lor în ajunul Anului Nou, în ideea că ghinionul și spiritele rele sunt alungate și norocul este invitat înăuntru. De asemenea, asigură că anul care vine va fi plin cu o abundență de alte alimente.

Traditii Anul Nou Brazilia: în Brazilia, anumite alimente sunt consumate pentru a invita noroc în anul care vine. Șapte este numărul norocos în noaptea de Revelion, așa că șapte semințe de rodie sunt consumate pentru a menține bunăstarea financiară, iar șapte struguri asigură abundența în toate domeniile vieții. Dacă sunteți pe plajă, unii brazilieni sar peste șapte valuri în ocean și își pun șapte urări pentru noul an în timp ce sar.

Traditii Anul Nou Grecia: grecii intră în noul an mâncând vasilopita, o pâine dulce făcută în onoarea Sfântului Vasile din Grecia. Preparatul are și o monedă coaptă în pâine, iar când aceasta se taie și se împarte familiei, cine nimerește moneda, înseamnă că va avea un an plin de noroc.

Traditii Anul Nou Cehia: cehii preferă să prezică cât vor câștiga în noaptea de Revelion cu ajutorul unui măr. Cu o noapte înainte de începerea noului an, fructul este tăiat în jumătate, iar forma miezului mărului se spune că determină soarta tuturor celor care îl înconjoară. Dacă miezul mărului seamănă cu o stea, atunci toată lumea se va întâlni din nou în fericire și sănătate – dar dacă arată ca o cruce, atunci cineva de la petrecerea de Revelion ar trebui să se aștepte să se îmbolnăvească.

Traditii Anul Nou Armenia: când oamenii din Armenia coac pâine în noaptea de Revelion, ei adaugă un ingredient special în aluat: norocul. Desigur, ei nu adaugă literalmente un ingredient numit noroc în aluatul lor, dar este tradiția ca urările metaforice de bine să fie frământate în fiecare lot de pâine coaptă în ultima zi a anului.

Traditii Anul Nou Turcia: în Turcia, se consideră noroc să stropești cu sare pragul ușii de îndată ce ceasul bate miezul nopții în ziua de Anul Nou. La fel ca multe alte tradiții de Revelion de pe tot globul, despre aceasta se spune că promovează atât pacea, cât și prosperitatea pe tot parcursul anului nou.

Articolul a apărut și în Umami Moments, newsletter-ul dedicat poveștilor gastronomice, la care vă puteți abona aici.

 

Write A Comment