Trăim niște vremuri tare interesante. Suntem mai conectați ca oricând, știm în orice moment ce se petrece în lume, deținem cel puțin un ecran care ne domină viața și trăim pe repede înainte viața. Acum vorbesc de mine și lumea mea înconjurătoare. Relațiile se consumă pe internet. Știi totul din mișcări aproape nesesizabile de deget. Pozele, textele, checkin-urile, vacanțele, viața de afișat pentru gratification-ul celorlalți. Te bucuri de aprecieri virtuale, te plângi că nu mai suntem în stare să facem small talk în viața reală. Ardem etape în ale cunoașterii. Ne mirăm că celălalt dispare brusc din fereastra de chat. Te întrebi ce-i greșit. Am și un răspuns: tot, cel puțin în ceea ce mă privește.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Și apoi … te lovește ca un pumn în stomac un film ca God Own’s Country / Tărâmul Binecuvântat. Și după ce te ridici, te mai pocnește o dată: este o poveste  de dragoste cu final fericit. Am văzut filmul la TIFF și la final am plâns de bucurie. Nu cred că am văzut un love story mai frumos decât povestea dintre Johnny Saxby (Josh O’Connor) și Gheorghe (Alec Secăreanu) anul acesta.

Povestea este foarte picturală și mai puțin abundentă în replici și dialoguri. De altfel, regizorul a și declarat că el nu se pricepe la dialoguri prea bine, așadar a plusat pe partea de imagine. Povestea este despre cum Johnny este sufocat de viață și nu-și găsește neapărat rostul într-o fermă parcă uitată de lume, cufundându-se în alcool și relații fizice trecătoare. Toate acestea încep să se schimbe datorită venirii lui Gheorghe pentru a ajuta la fermă în sezonul mieilor, contrastând puternic cu firea lui Gheorghe temperată. Puțin câte puțin, Johnny învață parcă să simtă și să iubească, dar mai mult decât atât, să vadă lucrurile bune din jurul lui. Vorbim de contraste și vorbim de acceptare, cele două coordonate care stau la baza unei relații sănătoase, de orice fel. Am scris fraza asta și am oftat. Pentru că … viață.

Filmul ăsta îl consider pe de o parte foarte curajos pentru o țară ca România, unde oricine nu se încadrează în definiția familiei tradiționale ar trebui cel puțin omorât cu pietre în piața publică și pe de altă parte necesar pentru fiecare dintre noi deoarece astfel de filme nu fac altceva decât să sublinieze că viața, sentimentele, pasiunile, iubirile, frustrările și supărările sunt aceleași indiferent de orientarea sexuală. Iar când vezi un love story ca cel dintre Johnny și Gheorghe … uăi ce mai suspini. Și da, mă bucur nespus că din seara asta intră în cinematografe. Eu mă întorc în sala de cinema să-l revăd.

Programul filmului God Own’s Country pentru săptămâna 17-23 noiembrie la București:
Cinema Elvire Popesco: vineri: 17:30, luni: 21:45, miercuri: 22:30. bilete:
Cinema Union: vineri, duminică, marți: 19:00, sâmbătă, miercuri, joi: 17:00. Bilete la casierie.
Cinema City Romania AFI Palace Cotroceni: vineri – marţi, joi: 12:00 14:20 16:40 19:00 21:10; miercuri: 12:00 14:20 17:00 19:40 22:00. Bilete: www.cinemacity.ro
Grand Entertainment din Băneasa Shopping City: vineri, duminică-joi: 14:45, 19:20; sâmbătă: 14:40, 19:15. Bilete:
MOVIEPLEX CINEMA: vineri – joi: 18:00, 20:00. Bilete:
Happy Cinema București: vineri: 20:05, sâmbătă – duminică: 20:15, marţi: 18:00, miercuri – joi 17:30. Bilete:
Cinema Europa: vineri: 15.00, sâmbătă&duminică: 15:00, 19.00
luni – joi: 17.00. Bilete:

Poza îmi aparține, m-am super mega bucurat când am ajuns la Londra la sfârșit de august și majoritatea stațiilor de metrou unde am avut treabă erau tapetate cu afișul filmului.

 

Write A Comment