Există niște oameni care de ani de zile se încăpățânează să mențină la standarde foarte înalte meseria de jurnalist, oferind posibilitatea celor la început de carieră jurnalistică să ia contact cu niște key decision makers care mai mișcă câteva ceva în România. De unde știu? Pentru că am fost bursier JTI acum doi ani și mi-a fost una dintre cele mai utile experiențe profesionale.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
În ceea ce mă privește, cred că interviul pe care l-am dat pentru această bursă a fost cel mai profesionist de până acum. Iar bursa aceasta a venit fix în momentul în care nu mă mai simțeam nici utilă, nici relevantă meseriei de jurnalist. Mi-am revenit rapid, fiind foarte captată de discuțiile intense din prima fază de training.
Despre ce vorbesc?
Programul Bursele Europene pentru Jurnalisti invita tinerii ziariști din Romania care doresc sa capete o expertiza profesionala in problematica europeana sa se alature celor peste 250 de colegi de breasla care au beneficiat de-a lungul ultimilor 17 ani de training si burse de pregatire profesionala ce le-au completat cunostintele, le-au consolidat
experientele si le-au largit orizonturile profesionale.
Acest program incurajeaza si faciliteaza pregatirea profesionala si ii ajuta pe participanti sa aprofundeze intelegerea tematicilor legate de Uniunea Europeana, cadrul de reglementare, functionarea institutiilor, relationarea intre Statele Membre, precum si maniera in care este abordata problematica europeana de catre media occidentala.
Programul „Bursele Europene pentru Jurnalisti” cuprinde trei etape de pregatire profesionala:
- un training specializat, sustinut in Romania de catre specialisti in relatii europene
- o calatorie de studii de o saptamana, la Bruxelles, pe durata căreia ziariștii vor avea ocazia sa se intalneasca si sa discute cu oficiali ai Uniunii Europene
- stagii de pregatire profesionala, timp de trei saptamani, in cadrul unor prestigioase organizaţii de presa europene.
La incheierea fiecarei faze sunt selectati jurnalistii care vor participa la faza urmatoare.
Si la editia 2017-2018 sunt asteptati sa aplice jurnaliști din presa scrisa, radio, TV si online, specializați in domeniile economic, politic si social, care trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ urmatoarele conditii:
- Experienta profesionala de minim 3 ani
- Varsta de pana in 35 de ani
- Abilitati de comunicare in limba engleza (cunoasterea limbii franceze reprezinta un avantaj)
Dosarul de inscriere va cuprinde:
Curriculum Vitae
Formular de inscriere disponibil pe site-ul Fundatiei Euromonitor pentru Excelenta (www.euromonitor.ro)
Fotografie color tip pasaport
Portofoliu (trei materiale de presa relevante pentru domeniile enuntate)
Trei scrisori de recomandare, de preferinta una de la superiorul direct sau managerul institutiei la care lucreaza.
Data limita de depunere a dosarelor de inscriere este 10 OCTOMBRIE 2017 (inclusiv), toate inscrierile avand mentiunea « Bursele Europene pentru Jurnalisti ».
Preselectia candidatilor se va face pe baza dosarului de inscriere, iar selectia pe baza unui interviu in fata unei comisii formate din profesionisti in domeniu.
Programul Bursele Europene pentru Jurnalisti a fost lansat in 2007, anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ca o continuare a programului de stagii initiat de National Forum Foundation/Freedom House in anii ’90, cu sprijinul Guvernului SUA, iar ulterior, incepand cu anul 2000, cu finantarea JTI la care din 2010 s-au adaugat in timp Monitor, SoftNet si Societatea Romana de Radiodifuziune.
Inca de la inceput, obiectivul programului a fost dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor tinerilor jurnalisti, prin expunere la realitatile democratiilor dezvoltate, imersiune in medii culturale diverse si practica profesionala specializata, mai intai in Statele Unite, iar ulterior la Bruxelles.
Vă rog eu mult, aplicați. Sunt aici pentru mai multe detalii. Și vă garantez că experiența e wow.
PS: poza-i făcută de mine în mai 2014 când în cadrul bursei JTI am participat la un live din Parlamentul European, din cabina de producție.