Cu ocazia Zilei Naționale a Spaniei, cunoscută și sub numele de “Fiesta Nacional de España” sau “Día de la Hispanidad,” care este sărbătorită în fiecare an la data de 12 octombrie, am pregătit o listă cu 3 locuri cu specific spaniol din București.
Însă înainte, aș vrea să povestim puțin despre gastronomia Spaniei, pe foarte scurt.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
În primul rând, această zi comemorează momentul în care Cristofor Columb a ajuns pe insula Guanahani (cunoscută acum sub numele de San Salvador) în 1492, marcând începutul epocii de explorare și contact între Europa și America. Lui Columb îi mulțumim în primul rând pentru cartofi – iar o poveste fascinantă și bine documentată despre cât de foodie era puteți citi aici.
E destul de greu să mapezi într-un articol succint gastronomia spaniolă, care este una dintre cele mai variate și apreciate din lume, pentru că fiecare regiune a Spaniei are propria sa tradiție culinară, dar există câteva elemente comune care definesc bucătăria spaniolă:
- Tapas: Tapas sunt micile aperitive și gustări care însoțesc de obicei băuturile în baruri și restaurante. Acestea pot include jamón serrano (șuncă uscată), tortilla española (omletă cu cartofi), churros (gogoși prăjite) și multe altele.
- Paella: Paella este un fel de mâncare tradițional din regiunea Valencia, preparat cu orez, fructe de mare sau carne (cum ar fi pui sau iepure) și arome de azafran. Este un simbol al bucătăriei spaniole.
- Jamón ibérico: Acesta este un tip de șuncă ibérică de înaltă calitate, produsă din porci ibérici crescuți în regiunile Spaniei. Textura fină și gustul bogat fac din jamón ibérico un deliciu pentru iubitorii de carne.
- Gazpacho: Este o supă rece pe bază de roșii, castraveți, ardei, ceapă și usturoi. Este o opțiune răcoritoare și revigorantă, perfectă pentru zilele calde de vară.
- Tortilla española: Acest fel de mâncare simplu, dar delicios, constă într-o omletă groasă cu cartofi și ceapă. Este adesea servită ca tapas sau în sandvișuri.
- Cărnuri la grătar: Spania are o tradiție puternică de a găti carne la grătar, cum ar fi chuletón (costiță de vită) sau churrasco (carne de pui sau porc gătită pe grătar).
3 locuri cu specific spaniol din București
Deși Spania este a treia țară din Europa unde se regăsesc cei mai mulți români, nu mulți s-au întors să își deschidă o afacere în horeca. Așadar, opțiunile în capitală sunt relativ limitate, însă propunerile sunt absolut delicioase.
Locuri cu specific spaniol din București: La Finca by Alioli
Adresa: Str. Grigore Alexandrescu Nr. 77 / zona Piața Victoriei
Cel mai cunoscut loc spaniol din București, Alioli are două restaurante, Casa Espana – deschisă pentru evenimente, și La Finca by Alioli, care oferă mâncare tradițională spaniolă cu serviciu de livrare în București.
Ai găsiți și paella, pe care o asezonează cu orez bomba tipic din Valencia și Jamon Iberico din Salamanca pentru tapas, deserturi catalane și sangria.
Adresa: Pipera Plaza, Sos. București-Nord 14 / zona Pipera
Aceiași oameni faini de la Alioli au adus și conceptul de tapas bar, dar și un magazin gourmet cu tot felul de lucruri bune, despre care am scris în locurile nou deschise în București în 2022.
Locuri cu specific spaniol din București: Pata Negra Copas y Tapas
Adresa: Strada Washington 11 / zona Piața Victoriei
Pata Negra Copas y Tapas este un restaurant spaniol creat de un cuplu întors acasă după 20 de ani în Spania. Ei aduc tradiția spaniolă în București prin mâncare autentică și muzică. Fructele de mare și tapas-urile nu lipsesc din meniu.
Photo by Kaitlin Dowis on Unsplash