culturALE

Something artsy: artă care respiră

Pinterest LinkedIn Tumblr

Și dacă arta în spațiul public ar aduce un beneficiu direct și concret mediului înconjurător? Da, se poate. Și de astăzi, avem și în România, la Bacău, unde a fost inaugurată prima pictură murală din România care purifică aerul, realizată cu vopsea Airlite, o vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Intuitia, artist Obie Platon
Intuiția, artist Obie Platon

Pictura “Intuiția”, realizată în cadrul proiectului ZidART de artistul român Obie Platon, se întinde pe o suprafață de aprox. 250 de metri pătrăți și are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătrați.

Pictată pe blocul de lângă insula din Bacău, aceasta este și prima lucrare din lume dedicată nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille. Lucrarea reprezintă portretul unui nevăzător care își imaginează universul său în ciuda presiunii dizabilității sale, scopul fiind acela de a atrage atenția asupra problematicii incluziunii sociale a persoanelor cu dizibilități. 

Vopseaua reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile gazelor cu efect de seră, care cauzează schimbările climatice.

Pictura este realizată în cadrul proiectului ZidART organizat de ASOCIATIA “INGENIOUS DRAMA“. Aceasta este prima dintr-un set de 6 picturi murale ce vor fi realizate în municipiul Bacău. Proiectul ZidART este implementat prin programul StartONG, finanțat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.

De asemenea, pictura este foarte eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete.  În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă (datorită unei proprietăți numite hidrofilicitate), care împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinandu-le să se desprindă. Astfel, vopseaua picturii creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe. Suprafețele rămân la fel de verzi ca în ziua în care au fost pictate. Pictura are proprietatea de a îndepărta 38,5 grame de poluanți la fiecare 12 ore, cantitate corespunzătoare a aproximativ 50 de automobile pe benzina euro 6.

Picturi care respiră pentru orașe au mai fost create și în alte locuri din lume:

Roma, Italia, Hunting Pollution, artist Federico Massa aka ‘Iena Cruz’, 2018

Hunting Pollution_Roma
Hunting Pollution, Roma

More info: https://www.lonelyplanet.com/articles/rome-mural-hunting-pollution

Photo credits: TripAdvisor

Manila, Philippines, several street artists, 2012

More info: https://www.reuters.com/article/us-philippines-paint/street-artists-join-the-war-on-manila-smog-idUSTRE81L17020120222

Mexico City, Mexic, artist Boa Mistura, artist Revost, illustrator Seher Oner, 2019

More info: https://www.metalocus.es/en/news/art-breathes-vs-murals-clean-air-mexico

Photo credit: Metalocus

Dacă v-am trezit interesul, google search după air pollution mural. Thumbs up Act for Romania & Kaufland pentru acest proiect 🙂

 

 

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial