Practic, la a douăzeci și șasea ediție FITS (da, da, ați citit bine – 26), festivalul propune, în cele zece zile (14-23 iunie 2019), 540 de evenimente, în 75 de spații de joc, la care vor participa 3300 de artiști și invitați din 73 de țări. Da, știu, totul este la superlativ. Așa se întâmplă în artele spectacolului, după cum am mai povestit și anul trecut.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Și pentru că nu-i chiar simplu să alegi din cele 540 de evenimente, am făcut eu o selecție bazată pe preferințe roșcățești – atât pentru avansați, cât și pentru începători în ale artelor spectacolului.

Seria de dansuri contemporane. BALLET FLAMENCO JESÚS CARMON. VERTIGO DANCE COMPANY. EURIPIDES LASKARIDIS / OSMOSIS. ZHEJIANG SONG&DANCE THEATRE CO. BATSHEVA DANCE COMPANY. Vise devenite realitate. Musai.

Prințesa domnului PurcăretePOVESTEA PRINȚESEI DIN EDO. Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care pornește de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Inspirat de această tradiție teatrală, Silviu Purcărete își propune să facă un spectacol european, folosind textul, regulile și spațiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală.

Spectacolele de circ contemporan. Recomandarea roșcățească merge către Stelele circului contemporan / La Galerie – Machine de Cirque (Canada) – Sub îndrumarea regizorului Olivier Lépine, șapte artiști de circ de talie mondială și un multi instrumentist propun o incursiune către granița exterioară a acestei arte, acolo unde limitele se estompează.

Therme Forum. Bursa de Spectacole. Conferințele FITSPentru networking și wow cultural people, precum și prezentări de bune practici în ale artelor spectacolului și managementului cultural.

Masterclass-urile coregrafilor celebri din lume. Datorită lui Noa Wertheim și un masterclass-conferință al ei, am învățat să mă relaxez stând pe scaun la birou. Și tot de la ea am învățat una-alta și despre respirație.

Un concert de gospel. Cel puțin unul. Sunt absolut fantastici oamenii care cântă gospel și energia pe care reușesc să o transmită publicului. Iar grandoarea unei biserici amplifică extraordinar intensitatea trăirilor din concert. Chiar e pe musai list.

MICRO-FOLIE – o călătorie digitală printre 500 de opere de artă aflate în 12 muzee din Franța: Luvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay și Festivalul de la Avignon. Aducând laolaltă peste 500 de opere de artă, acest muzeu unic este o călătorie digitală dedicată atât tinerilor, cât și vârstnicilor, ducându-ne din Antichitate până la explorarea spațială. În strânsă legătură cu muzeul digital, punem la dispoziția publicului un colț al realității virtuale și un altul al proiectelor de bricolaj, deschise tuturor celor care vor să își dezvolte creativitatea.; colțul de realitate virtuală se va afla timp de 8 ore pe zi la Casa Artelor din Sibiu, în fiecare dintre cele 10 zile ale festivalului.

Spectacolele de stradă. Abia le aștept.

Cel mai probabil, nu mai sunt bilete. Însă vă recomand să fiți la intrarea spectacolelor – poate cineva nu mai poate ajunge și vinde biletul – sau din locurile rezervate mai rămân libere. Altfel, spectacolele de stradă sunt extraordinare. Iar Sibiul vibrează de numai în cele zece zile.

Bonus – Sibiul gastronomic / FITS savuros

Musai list e așa: Sibio Coffee Lab pentru cafea și niscavai povești cu și despre artă locală sibiană, NOD Cafe tot pentru cafă, Cafe Wien pentru cafea și view peste orașul de jos, la Bătrânu’ Sas pentru un quick bite cu crenvuști și ceapă caramelizată, Syndicat Gourmet + Hochmeister + Capsicum + Pasaj pentru meniul sezonier, absolut delicios și cu cât mai multe produse locale/regionale, Pardon Cafe pentru grătarele încinse cu de toate de afară, Teatro (eu am mâncat super gulaș la ei, nu știu dacă mai au în meniu), Jules pentru o bucătărie mai simandicoasă și o grădină interioară tare frumoasă și discretă, Benjamin pentru pasionații de cărnuri și cele mai bune rondele de ceapă din lume. Și cel mai bonus este chiar cel mai bun cremșnit din lume de la cea mai anonimă cofetărie din Sibiu. Nimic extraordinar, nimic wow, ceva ce îți amintește că viața a existat și înainte de design de interior și social media. Nu, nu zic că-s prețurile minuscule pentru prăjituri. Nici că aici se găsește cel mai bun cremșnit din lumea mea – crema e o combinație de frișcă homemade cu vanilie. Iar foietajul este mereu fix ce trebuie. N-are Facebook, desigur, o găsiți în capătul Străzii Cetății, cel dinspre parcare. Urci trei trepte, călătorești în timp, și ai ajuns în fața vitrinei cu cel mai bun cremșnit.

Ne vedem la FITS!

 

 

Write A Comment