Nu știu alții cum fac, dar eu, de cinci TIFF-uri încoace, am câte un must see. Acum, pentru ediția asta, de când am aflat că în cadrul Weekend la castel aka Bonțida o să fie un film mut acompania de orchestră, am știut că this is my must see movie. Desigur, nu este orice film, ci Metropolis, capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu acompaniamentul live al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Partea cea mai faină cu Metropolis este că de ani de zile este proiectat în diferite festivaluri, iar povestind cu oameni din industrie cât de tare îmi doresc să-l văd, aceștia mi-au povestit cum au tot văzut Metropolis pe mapamond, cu muzică pusă de DJ sau de vreo orchestră. Și de fiecare dată, au fost fascinați. Fascinație îmi doream și eu, mai ales că în ultima vreme Filarmonica Cluj Napoca surprinde foarte fain publicul. Citiți, vă rog, la Oltea cam ce fac cei din Filarmonica Cluj.

Pe foarte scurt, avem castelul, câteva sute de oameni, un film de 100 de ani, o filarmonică care ne întâmpină cu acorduri de repetiție, un amurg, un lac, un tril de broaște și niște câini lătrând în sat, undeva departe, dar care completează perfect toată experiența. Față de seară trecută, e cald, e bine, vântul adie molcom. Dacă reușești și faci abstracție de o grămadă de oameni care au venit la film doar pentru checkin și lauda de Facebook, te poți bucura, de exemplu, de prezența harpei în orchestră. Așteptarea mea nerealistă era să fie un pian în orchestră, dar logistic probabil a fost imposibil. All in all, a fost pansament pentru suflet, cu toate că povestea de pe ecran nu abundă în fericire.

Filmul mut acompaniat de muzică, de obicei pian, l-am descoperit la TIFF, la EducaTIFF mai exact, acum trei ani. Un Cinema Florin Piersic plin ochi de copii, care râdeau de numa’ la Stan și Bran, în timp ce un pianist acompania filmul. De atunci, am măcar un film în programul meu de TIFFar cu film mut.

Dar să revenim la Metropolis. Tot povestind cu diverși, am ajuns la discuția despre Freddy Mercury. Pentru că în 1984 a făcut parte din distribuția rock care a relansat filmul din 1984, o parte din videoclipul Radio Ga Ga are scene din Metropolis.

De altfel, la vânzare se găsește DVD-ul/BlueRay-ul cu Metropolis și interpretarea rock. Detalii, aici.

Și Madonna prin 1989 s-a inspirat din Metropolis-ul lui Lang. Ia uitați mai jos:

Internetul spune că și Lady Gaga e fan Metropolis și că mai multe dintre videoclipurile ei au influențe de aici. Fain, zic eu.

Bineînțeles, ca orice chestiune pe care mi-o doresc, mult, nu există să nu fie cu aventură – eram foarte aproape să nu merg la castel din niște motive tehnice, dar tot Oltea mea dragă a rezolvat problema. Asta-i lecția prin care universul îmi spune că el există și ascultă. Și asta-i experiența mea cu fiecare TIFF, unde descopăr oameni faini, #deneprețuit, iar în fiecare an plec mai bogată cu prietenii care se consolidează.

*#deneprețuit este de fapt o experiență oferită de Mastercard peste tot în lume. Dar o să mai povestesc despre asta în curând.

Poza am luat-o de pe pagina de Facebook a TIFF.

 

Write A Comment