Life in plastic is fantastic, știm cu toții, dar mai ales noi, fetele. Este Barbie idealul de femeie? Înaltă, blondă, suplă, sâni mari, talie de viespe, ochi albaștri, picioare lungi? Habar n-am, dar astăzi Barbie împlinește 58 de ani. Da, și Barbie îmbătrânește, doar că la ea nu se vede. Și-i normal, căci Barbie reprezintă idealul de femeie pentru milioane de fete și femei din întreaga lume. Mai mult, Barbie poate să fie orice, de la casnică la pilot de avioane. Mie mi se pare discuția despre Barbie absolut relevantă în contextul în care ieri am sărbătorit, noi și tot mapamondul, ziua femeii.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Internetul spune că adepţii lui Barbie au văzut în această păpuşă o alternativă la rolurile tradiţionale ale femeii, dominante în acea perioadă. Contestatarii ei, care s-au înmulţit pe măsură ce vânzările au crescut exponenţial, au fost de părere că garderoba ei impresionantă, casele de vis maşinile scumpe şi anturajul select Barbie le imprimă fetelor idei materialiste. Dar nu acesta era visul american până la urmă?

Și tot pentru visul american a apărut și Ken, idealul masculin și prietenul lui Barbie, iar câțiva ani mai târziu, sora ei mai mică Skipper. Între timp, în viața lui Barbie a apărut și Blaine, băiatul surfer, cel din pozele de mai jos (<3). Ani mai târziu, s-a întors la Ken. Fix ca-n viață, aș putea spune.

 

Niște chestiuni despre Barbie, tot de pe internet:

  • Şi psihiatrii s-au ocupat de cazul Barbie, afirmând că ea este mai degrabă o fantasmă de adult decât o jucărie pentru fetiţe.
  • Părinţii au acuzat-o că încurajează anorexia la adolescente, iar oamenii de ştiinţă au demonstrat că, dacă Barbie ar fi o femeie în carne şi oase, ar avea 49 de kilograme şi 175 de centimetri. Circumferinţa taliei ar fi de 45 de centimetri şi talpa ar măsura 21 de centimetri. Ei au tras concluzia că Barbie ar trebui să meargă în patru labe fiindcă picioarele nu ar putea-o susţine. Am văzut de-a lungul timpului tot felul de femei care s-au transformat în Barbie cu ajutorul bisturiului.
  • Partea cea mai faină este că de puțin timp, Barbie nu mai arată impecabil, cu dimensiunile astea imposibil de avut. Acum Barbie are mai multe culori de piele, este și scundă și grăsuță, iar ochii nu mai sunt doar albaștri. Hello, normality!

Cât despre mine, n-am avut niciodată o Barbie, ci o păpușă chinezească cu care m-am jucat toată copilăria și pe care cred că o mai am pe undeva printr-o cutie cu amintiri. Csf, n-ai csf. D-aia probabil n-am nicio problemă cu felul în care arăt și nu mă chinui cu diete imposibile ca să ating acel ideal. Din schema asta, cred că am ieșit bine. Cel puțin de data asta.

La mulți ani, Barbie!

Write A Comment