Călător prin lume

Perspective religioase Turcia: povești gurmande și altele

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi vă aduc în atenție poveștile din zona mediteraneană și vin cu niște perspective religioase din Turcia asupra meniurilor servite de către aceștia.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Dacă frecventați Turcia și Grecia, probabil ați observat că grecii își bazează mare parte din meniu pe fructe de mare & pește, în timp ce turcii se laudă mai degrabă cu dibăcia preparării cărnurilor – vorbesc aici de taverne & restaurantele localnicilor, nu de hotelurile all inclusive unde se găsește și se gătește orice.

Perspective religioase Turcia din sfera gastronomiei

Musulmanii mănâncă practic ce pot vâna sau crește ei singuri. Conform religiei musulmane, carnea nevânată în mod corespunzător este haram, interzisă de Coran. Unele animale nu sunt consumate din motive religioase. De exemplu, toate păsările de pradă, mamiferele carnivore și toate reptilele sunt haram. Credincioșii musulmani nu mănâncă niciodată carne de șerpi, broaște, măgari sau catâri, în timp ce carnea de cal este considerată mekruh – nu este interzisă, dar considerată abominabilă. Laptele atât al cailor, cât și al măgarilor este haram. Alte animale considerate haram sunt porcii, țestoasele și elefanții. De asemenea, este interzisă consumul de animale care au murit mai degrabă decât să fie sacrificate.

Cu excepția peștilor, toate animalele care trăiesc în apă, cum ar fi midii, homari, creveți, stridii, melci, crabi sunt considerate rele, iar consumul lor nu este permis. Cu toate acestea, cu excepția unor regiuni de pe litoral, peștele nu este extrem de popular. Motivul este simplu: turcii sunt un popor nomad, de păstori, care nu au avut acces la pește, așadar nu face parte din meniul lor tradițional. Despre o incursiune socio-antropologică în bucătăria turcească puteți citi aici.

De asemenea, dacă plănuiți să ajungeți vara aceasta în Rodos – veți vedea că pește & fructe de mare mai puțin, dar carne în schimb din plin – să știți de ce. Am povestit anul trecut pe blog despre Rodos, aici.

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial