culturALE

Minele de cărbune. România

Pinterest LinkedIn Tumblr

Nu știu alții cum sunt, dar pe mine unele documentare mă cutremură. Am primit pe adresa redacției acest scurtmetraj:

Zgomot cu mult peste limita maximă admisă și praf ce-i învăluie ca într-o ceață densă, cu asta se confruntă locuitorii din satele Roșia de Jiu și Rogojel din apropierea termocentralei Rovinari. Documentarul lansat de Bankwatch România prezintă fața ascunsă a producției de energie pe bază de cărbune, prin impactul asupra comunităților care locuiesc în apropierea carierelor de lignit, a benzilor transportoare și a termocentralei.

În urma unor măsurători de zgomot omologate RENAR, Bankwatch România a aflat că benzile transportoare creează un zgomot plasat între 54,9 și 83,1 dB, în timp ce instalațiile de desulfurare ale Termocentralei Rovinari generează între 68,8 și 71,6 dB. Ordinul Ministrului Sănătății nr. 119/2014 stabilește că limita maximă de zgomot în afara locuinței este de 55dB ziua și de 45dB noaptea. Informațiile complete le găsiți aici.

p.s.: încă nu mi-e foarte clar ce fac cei de la Bankwatch Romania. Nu-s jurnalist de investigație și nici problematica mediului nu mă mai preocupă în mod special, așa cum se întâmpla cu ani în urmă. Însă cred că trebuie să fim puțin mai atenți cu realitatea din jurul nostru. Scurtmetrajul este despre o bucată din România. Nu zic că-i bine sau rău ce se întâmplă, dar mie mi se pare că se vorbește prea puțin despre situațiile create de companiile gigant.

Photo: screenshot www.faracarbune.ro

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial