La 60 de kilometri de Braşov înspre municipiul Făgăraş, localnicii şi turiştii au parte anual de un spectacol de culoare şi miros: Poiana Narciselor. Rezervaţia naturală este cunoscută și ca Dumbrava Vadului sau Pădurea Vadului.
Poiana Narciselor se găseşte lângă satul Vad, comuna Şercaia, Depresiunea Făgăraşului, pe DN1 şi DC65, apoi ghidajul este olfactiv, spun cei care au trecut deja pe acolo.
Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments
Poiana Narciselor este cea mai mare astfel de rezervație din Europa, iar cel mai spectaculos moment de vizitat este luna mai, deși narcisele sunt deja prezente în piețe și în aranjamentele florale chiar din luna martie.
Conform informațiilor apărute în presă, Poiana Narciselor are nu mai puțin de 400 de hectare, iar cel mai bun moment de vizitat este în luna mai, când milioanele de narcise înfloresc. În plus, mirosul florilor se simte de la mare distanță. Rezervația are și alte specii de plante, de la bulbuc de munte, coada vulpii sau stupiță.
În alți ani, a fost chiar un Festival al Narciselor în zonă, însă pentru mai multe detalii, există o pagină de Facebook dedicată rezervației Poiana Narciselor.
Bonus: Artiștii Filarmonicii Brașov duc muzica în Poiana Narciselor. Concert de excepție – duminică, la prânz.Filarmonica Brașov a pregătit un eveniment muzical duminică, 23 mai, începând cu orele 12.00. Acesta se numește „Ia cu Tine doar Muzica, Lasă Narcisele în Poiană” și se va desfășura chiar în Poiana Narciselor din satul Vad, comuna Șercaia.
În cadrul concertului, va cânta cvartetul 4Tune Quartet compus din Roxana Barsan (vioara I), Corina Tofănel (vioara a II-a), Simona Gurău (violă) și Alexandra Enache (violoncel). Cvartetul este cunoscut pentru interpretarea clasică a unor piese din repertoriul pop-rock din anii ‘60 și până astăzi. Detalii aici.
Din seria poveștilor, există mai multe legende despre narcise, iar una dintre ele face parte chiar din mitologia greacă și spune că aceste flori au înflorit pentru prima dată la moartea lui Narcis, un tânăr nespus de frumos, fiul Zeului fluvial Cefiso şi al nimfei Liriope. De frumosul tânăr s-a îndrăgostit nimfa Echo, însă, fiind respinsă, s-a stins de durere și de dragoste neîmpărtăşită. După moartea nimfei, Narcis a fost blestemat de zeița răzbunării, Nemesis, să nu poată iubi niciodată pe nimeni și să se îndrăgostească de el însuși. Făcându-l să-şi vadă chipul în apa unui izvor, tânărul s-a îndrăgostit de acea imagine și, dorind să-și îmbrățișeze chipul reflectat în apa, Narcis cade și se îneacă. Nimfele au venit să-l plângă și l-au transformat într-o floare parfumată, care înflorește la sosirea primăverii și-i poartă numele, o floarte numită narcisa. Se spune că florile de narcisă își țin capul în jos asemenea lui Narcis care se oglindea în apă, iar în centrul florii au rămas chiar și lacrimile tânărului. Mai multe astfel de povești găsiți aici.
Simbolistica narciselor în lume
În Scoția, narcisa este simbol național, iar în China, narcisa este considerată a aduce noroc și este utilizată în ceremoniile de Anul Nou. Ea simbolizează dragostea timidă, dar și fertilitatea, dacă este folosită în buchetul de nuntă. În Egipt și în Franța, narcisa simboliza ghinionul și moartea, fiind cea mai folosită floare la înmormântări.
Citește și: Made in Romania: lanuri de lavandă
Dacă alegeți să mergeți să vedeți Poiana Narciselor, vă rog să nu rupeți și să nu călcați florile, astfel încât cât mai mulți vizitatori să se bucure de ele, fie că este vorba de oameni sau de viețuitoarele zonei.