bon VIVANT

Hațeg. File de poveste contemporană

Pinterest LinkedIn Tumblr

Certitudine: în acest moment, în România, nu există un site unde să găsești niște informații actualizate despre pensiunile, motelurile, hotelurile unde poți sta peste noapte în frumoasa noastră țară. De asemenea, nu există informații despre locurile unde să mănânci ceva bun, decent, eventual românesc. Ceafă de porc cu cartofi prăjiți și salată de varză, varianta carne suculentă, cartofi normali, salată de varză proaspăt tăiată. Nu nenică, primești în majoritatea cazurilor o talpă de carne, cartofi congelați și varza tăiată săptămâna trecută. E greu.

Pentru fanii Booking și TripAdvisor: pentru chestiuni din eterna și profunda Românie, gen stațiuni turistice de interes local, ca Horezu, Govora, Hațeg, realitatea din teren n-are nicio treabă cu ce-i la fața locului, dacă locul ar avea o față.

Revenind la oile noastre

După lungi căutări și 450 km mai târziu, am ajuns în Hațeg. În special pentru zimbrii.

După ce am bătut tot orașul ăsta pe jos, vă spun sincer că POZELE de pe Booking n-au nicio treabă cu ce-i pe aici. Mult fotoșop, cât să dai banii și să îți pice fața la checkin.

Noi am ales Pensiunea Belvedere, de la intrarea în Hațeg, pe un principiu foarte bine analizat: dacă oricum avem de ales din multe kitch-uri, care mai de care mai ornate, hai să alegem unul ieftin căci nu suntem neapărat pretențioși și am stat la viața noastră și în locuri nasoale. Dar despre asta o să povestesc altădată.

Locul de înnoptat pe care l-am ales miroase a mucegai-naftalină, genul ăla de miros de bătrân. Relativ curat, noi am primit camere în spate, unde-i ceva mai liniște decât în camerele de la șosea. Doar că am găsit un gândac în cameră și o muscă, dar putem trăi cu ei. Comuniunea om-natură, bla bla bla.

Unde mănânci în Hațeg

Asta este o adevărată provocare: nu prea ai unde. Nu știu dacă și vouă vi se întâmplă asta, însă dacă nu găsești de mâncare, deși nu ți-e neapărat foame, se intensifică foamea. Nasol să nu știi cum să-ți controlezi subconștientul.

Noi am ajuns în jurul orei 19.30, ne-am cazat și am plecat în explorarea orașului. Dacă veniți în Hațeg, TripAdvisor are 3 top locații:

unde-mananci-in-hateg
Unde mănânci în Hațeg via Trip Advisor

Doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. La Art Bistro Grill am ajuns chiar la închidere, căci goneau clienții pentru un private party de Sf. Andrei. Le-am zis că mă cheamă și Andreea, n-a mers.

Next step: am întrebat un localnic unde să mâncăm. Ne-a recomandat un fast food. Am ajuns acolo, la Vip Food, practic o călătorie înapoi în 2000. Floare gata ofilită în vază, dar măcar naturală, niște mobilă absolut oribilă, en fin, puteam supraviețui. Doar că pizza dura 1h30min. Băi, ești nebun?!? Adică cum? Adică sunt foarte multe comenzi pentru catering.

Acestea fiind spuse, next in line. Parc Caffe. Sun. Îmi răspunde un domn amabil, îl întreb dacă mai servește mâncare. Apoi dialogul a luat-o razna.

Eu: știți, noi putem ajunge în 10 minute.

El: e bine, doar că e full. Dar puteți comanda.

Eu: păi și unde stăm?

El: ăăă.

Mda. Next. Vila Veche. Sun, explic, îmi spun că au masă dar servesc mâncarea doar până la 22.00. Era 20.45. Mbun, ajungem în 15 minute, comandăm, mâncăm, toate bune. Doar că masa aia care era liberă a fost OCUPATĂ de altcineva cu fix 30 de secunde înaintea noastră. Le spunem că noi am sunat, ei au presupus că acel grup a sunat. En fin, mâncarea a venit după o oră și jumătate, timp în care ne-am întreținut cu niște vin de la Recaș, bun de tot, vinul casei, 20 lei litrul. Mâncarea e ca în poză, e bună, nu wow.

Surpriza e gulașul. Niciun sos, nicio boia. Dar măcar mâncăm.

Viața e altfel după ce mănânci, parcă mai bună.

Vreau doar să menționez că am râs mult. Dar mult. Și să mai zic de familia de lângă noi, vreo 8 persoane, care după o oră și 45 minute de așteptare au cedat nervos și au plecat. Chiar îmi pare rău, eu mi-am cerut scuze că a venit mâncarea noastră înaintea lor.

Serios acum: Art Bistro Grill Hațeg, the place to eat

Am venit aici pentru micul dejun, care-i împărțit în tradițional, american, englezesc, franțuzesc, spaniol, vegetarian și varianta refresh, adică fructe și cereale. Costă 16 lei și ai și băuturi incluse. Arată cam așa:

Scurt ghid despre mâncarea din Țara Hațegului

Tot de la Art Grill, ceva drăguț, pentru brăileni adoptați de București care se bucură intens de bucate mai altfel.

meniu-bucate-traditionale_hateg
Traduceri din ardelenească. Pentru neștiutori.

Ce poți vizita în Hațeg

Noi am venit aici pentru zimbrii. Dar zona pare frumoasă, găsiți tone de informații turistice, mai puțin partea de mâncare și  cazare.

Cel mai trist lucru din Hațeg

Oameni buni, aici nu se găsește ou Kinder. Aproape am plâns, cu martori.

Hațeg festiv

Fiind aici de Sf. Andrei și neavând neapărat un desert cu o lumânare în care să suflu așa aniversar, stăm romantic sub un sfeșnic. Am pus dorințe, tot.

seara-festiva_hateg

Morala

Să vă faceți temele înainte să plecați la drum prin țară. Altfel, ajungeți ca noi. Bine, doar dacă aveți simțul umorului dezvoltat. Altfel, vă enervați gratuit când România e frumoasă, păcat că e locuită (wink, wink, insert clișeu here)

La mulți ani, România, la mulți ani mie!

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial