Home / Idei roșcate / Est sau vest? Alegeri Republica Moldova

Est sau vest? Alegeri Republica Moldova

În Republica Moldova au loc astăzi, 30 octombrie 2016, alegeri prezidenţiale. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, şeful statului se alege prin vot direct. De ce după 20 de ani?

Jurnalul.md notează următoarele:

Modificarea Constituţiei privind modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament, de acum 16 ani, s-a făcut cu încălcări ale Constituţiei. Decizia a fost luată astăzi (4 martie 2016) de către Curtea Constituţională. Astfel, Curtea a admis sesizarea celor 18 deputaţi PLDM care are la bază interpretarea art. 135 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 141 alin. (2) din Constituţie.Astfel, preşedintele Republicii Moldova va fi ales de către popor.Mai mult, Curtea a declarat neconstituţionale prevederile Regulamentului Parlamentului care au permis modificarea esenţială a proiectului de lege avizat de către Curtea Constituţională.„Curtea a constatat că prevederile contestate au fost adoptate cu încălcarea procedurii de revizuire a Constituţiei, prevăzute de articolele 135 alin.(1) lit. c), 141, 142 alin. (2) şi 143 alin. (1). Curtea a reiterat că însăşi natura Constituţiei de act cu forţă juridică supremă şi ideea de constituţionalitate implică faptul că în Constituţie nu pot exista şi nici nu există lacune sau contradicţii interne”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.În aceste condiţii, Legea cu privire la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova a fost declarată neconstituţională şi a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni.

Întreaga decizie a Curții Constituționale o puteți citi aici. 

Cum s-a ales până acum președintele în Republica Moldova?

În ultimii 16 ani, preşedintele Republicii Moldova a fost desemnat de Parlament.

Conform agențiilor de presă, aproximativ 3 milioane de moldoveni sunt așteptați la vot, dintre care 200.000 sunt pe buletinele de vot din Transnistria. Către est sau către vest, vom vedea.

Hotnews.ro notează că scrutinul va fi monitorizat în total de 3.700 de observatori. 3.202 dintre aceștia sunt observatori naționali, din partea a 20 de organizații. De asemenea, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat în calitate de observatori internaționali 562 persoane din partea a 52 instituții internaționale, inclusiv din partea OSCE, Parlamentului European și Misiunii de Observare a CSI. Rolul președintelui este important în Republica Moldova, acesta având dreptul de a întoarce legi în Parlament, de a dizolva legislativul în unele condiții și de a numi premierul.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin o treime din numărul cetățenilor înscriși pe listele electorale. Dacă nici un candidat nu va obține cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur, pentru care nu este stabilit un prag minim de participare.

Socialistul Igor Dodon și candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriți la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, arată cele mai recente sondaje publicate la Chișinău. Astfel, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, ar fi votat de 35,6% dintre moldovenii deciși să se prezinte la urne. El o devansează pe candidata PAS, Maia Sandu, aflată pe a doua poziție, cu 11,7% din intențiile de vot.

Despre Moldova ultimilor 25 de ani, un material Europa Liberă destul de cutremurător. Citiți aici.

Photo: https://www.facebook.com/Nicolae-Timofti-577397785659704/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial