Spectacolul lumii

Chapeau Budapest: dreptul la educație

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Ungaria se tot întâmplă lucruri. Viktor al lor are o viziune proprie despre cum se conduce o democrație și o demonstrează constant. Acum, s-a supărat pe universitatea finanțată de George Soros.

Descoperă povești gastronomice prin abonare la newsletterul
UMAMI Moments

Nu cred că vreo secundă s-a gândit la repercursiuni. Organizatorii zic că ieri au fost în stradă 80.000 de oameni. Cei de la AFP zic că doar 60.000. Cert este că ultimul protest de amploare a avut loc în 2014, când același Viktor Orban s-a gândit să introducă o taxă pentru internet. Atunci, vreo 30.000-40.000 oameni au ieșit în stradă.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

Săptămâna trecută parlamentul ungar a aprobat cu 123 de voturi pentru și 38 împotrivă legea care prevede retragerea licențelor pentru instituțiile de învățământ externe care nu au un campus în țara de origine. Știrea completă aici. Acum, se așteaptă ca legea să fie promulgată de președinte.

Chestiunea e că universitatea fondată și finanțată de cel mai titrat om al vremii, George Soros, n-are tot ce-i trebuie. Mai exact, una dintre condiții este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susținere între Ungaria și Statele Unite. Nu, chestiunea asta n-are nicio legătură cu conflictul dintre Soros și Trump. Sau cu faptul că Ungaria se împrietenește cu Rusia, contrar indicațiilor familiei europene.

Ce-i amuzant, de-a dreptul?

In 1989, Orban received a scholarship from Soros to study at Oxford. He has since turned on Soros’s support for “open societies,” telling entrepreneurs on Feb. 28 that Hungary “must preserve its ethnic homogeneity.” Sursa aici.

Ce-i de învățat de aici?

Eu cred că Ungaria fierbe la foc mic de ceva vreme. Oportunitățile pentru tineri sunt puține spre deloc, iar viața cetățenilor nu-i așa extraordinară. Acum, când propui să închizi poarta de acces către internațional a tinerilor care vor să schimbe lumea … ar cam trebui să te aștepți la proteste de stradă. Nu cred că CEU este cea mai bună universitate din Ungaria, însă cred cu tărie că este una dintre porțile de acces către lumea exterioară. Tinerii ăștia vor să învețe într-un spațiu academic care să funcționeze ca o praștie pentru viitorul lor. Vor cadru internațional și vor context. Vor burse parțiale sau integrale pentru a-și consolida studiile și pentru a-și face loc pe piața muncii ca profesioniști. Și ce să vezi? Și părinții, rudele, prietenii lor vor același lucru pentru ei. D-aia au ieșit în stradă. Fix pentru ce scrie pe bannerul pe care fata din poză îl ține în mână. 80.000 pro educație.

Chapeau, Budapest! Mă înclin!

Photo: Huffington Post

 

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial