Călător prin lume

20+ restaurante Sibiu (2022)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sibiul este orașul despre care de cele mai multe ori auzi laude: e liniște, e curat, centrul arată impecabil, mâncarea-i bună, program artistic există, împrejurimile sunt de vis. Orașul a renăscut parcă de când a fost capitală culturală europeană în 2007 și în fiecare an, ceva mai fain și mai frumos se întâmplă aici.

Ceea ce vreau să vă propun este o incursiune gastro-bahică în inima Transilvaniei, unde mâncarea este la loc de cinste, exact cum îi șade bine unei gazde.

Fiecare loc menționat este link-ed către pagina lui de Facebook, astfel încât să verificați acolo adresa & orele de program. De asemenea, pe Instagramul meu, am creat un Sibiu Gastro Tour în guides – îl găsiți aici

 

Restaurante Sibiu: Locuri de brunch

Lumos

All day breakfast, niște super delicii ca desert, cafea de specialitate, iar seara devine acest cool cocktail place.

Charlie’s Specialty Coffee and Brunch

Dacă luați la pas strada Ocnei, o să aveți fel de fel de surprize – iar Charlie’s este una dintre ele, fără îndoială.

Local

O combinație de lunch&brunch&dinner foarte prietenoasă cu oaspeții, unde ingredientele locale sunt puse în evidență, iar mici surprize pentru clienți sunt prezente, ca apa din partea casei, un detaliu minunat & mai mult decât binevenit în orice sezon.

AM PM Speciality Coffee & Brunch

Încă un loc pentru cafea, cocktails și alte delicii, tot pe strada Ocnei.

Flow Coffee Roasters

Cafea de specialitate cu propria-i vrăjitorie, într-un loc foarte fain, lângă Pasajul Scărilor, loc perfect de pauză între micile descoperi mari ale orașului.

146 I love coffee

Probabil ați văzut prin oraș paharele galbene cu bufniță, de aici provin. Tot pe strada Ocnei, tot la capitolul descoperiri.

NOD Pub

NOD Pub este unul dintre locurile cu vibe fain din oraș de multă vreme deja, iar vara chiar au o terasă foarte faină și niște limonade delicioase.

Arhiva de cafea și ceai

După cum îi spune și numele, locul este specializat în cafea și ceai, personal amabil și povești faine.

The Refresh

Pentru cei care vor un strop de sănătate în pauza de explorat orașul, The Refresh oferă o gamă variată de produse pe bază de fructe și legume chiar în inima orașului, în Piața Mare.

Naturo Juice

Pe pietonala Nicolae Bălcescu, aproape ascuns, este Natura Juice, loc cu fresh-uri, smoothies, dar și salate și alte produse foarte sănătoase.

Restaurante Sibiu: zona Piața Mică

Atrium 

Începem cu Piața Mică din Sibiu. La capul podului Minicinoșilor, restaurantul Atrium are o mega selecție de vinuri și niște deserturi pe măsură. Seara, un domn minunat cântă la pian. Vara, pianul este afară, dacă te pricepi, poți chiar tu să cânți.

Kulinarium

Următoarea oprire pentru experiență gastronomică o recomand la Kulinarium. Decorul este o îmbinare destul de elegantă între tradițional și modern. Partea faină este că meniul lor este sezonier (sau așa mi s-a părut mie) și partea și mai faină este că primești din partea casei untură pe pâine cu ceapă roșie. Ciorba de fasole în pâine a fost și bună și rea, iar toate treburile cu și despre carnea de porc sunt absolut geniale.

Crama Sibiană

Desigur, mult tradițional românesc, cu port național inclus, selecție slabă de vinuri și niște papanași nu prea grozavi, dar am mâncat niște sarmale senzaționale la Crama Sibiană.

Jap Jap

O braserie a la carte, cu meniu în care preparatele tradiționale se întâlnesc cu specificul local. Bonus: design instagramabil.

PLAI

Plai este situat în locul celor de la Syndicat Gourmet și respectă principiile noii bucătării românești: produse locale, rețete reinterpretare, twist occidental. O adevărată experiență gourmet.

Restaurante Sibiu: zona Centru Vechi Sibiu

Old Lisbon

Locul ăsta , Old Lisbon, este o poveste în sine. Nu zic că am mâncat cea mai bună supă portugheză de cartofi cu chorizo şi varză, căci n-am fost încă în Portugalia. Și nici de Lombo de Porco com molho de Vinho do Porto e sumo de laranja (da, l-am luat cu copy paste de la ei din meniu, bun de tot). Ah, și am mai nimerit un meniul zilei, ceva divin cu o treabă cu cartofi și ceapă glasată.

Teatro

Hai să vorbim despre cea mai bună supă gulaș din Sibiu. Apoi despre burgeri. Apoi despre selecția de vinuri. Apoi despre terasa minunată care se întâmplă în curte vara. Și despre deserturi. Dar să ne întoarcem la gulaș și la Teatro.

Pasaj

Pentru cea mai bună pizza din Sibiu, în opinia mea de ne-specialist de pizza, Restaurant Pasaj este ce trebuie. Zică-se că tot îi bun aici, dar zisei deja că scriu doar despre ce am mâncat eu.

Cafe Wien

Apfelstrudel și cafea și un super view. Cam despre asta este vorba la Cafe Wien. Desigur, au și mâncare în meniu, multe chestiuni nemțești, multe trebi pe bază de cârnați. Ceea ce mă face să îl trec la musai data viitoare când merg la Sibiu.

Jules

Să fie coaste. Să fie cartofi prăjiți în grăsime de rață. Să fie Hugo. Și să mai fie și un decor superb la interior și o minunată grădină de vară la exterior. Nenea Iancu în meniu, ca să fie ceva bun și pentru hipsteri. Să fie Jules.

Benjamin

Doamne Dumnezeule Doamne, doamnelor și domnilor, aici este totul cu și despre carne. Steak, ca să fim preciși. Coaste. Burgeri. Fripturi în sânge. Fripturi bine făcute. CELE MAI BUNE INELE DE CEAPĂ din lume. Cică au rețeta lor, nici nu contează, sunt cele mai bune inele de ceapă din lume. Ce-i drept, n-am călătorit extraordinar de mult pe mapamond și nu comand inele de ceapă prea des pe unde mă duc, dar astea-i altă ligă. Aia a gurmanzilor. Benjamin.

Pivnița de vinuri

Dacă vreți un loc liniștit pentru seară, cu o gamă impresionantă de vinuri și gusturi de altădată, aici este cazul să ajungeți neapărat.

La Cuptor

Restaurante Sibiu: La Cuptor
Restaurante Sibiu: La Cuptor

Pe musai list-ul gastronomic trebuie să se regăsească La Cuptor, un loc care transformă bucătăria românească într-o poveste gastronomică care te duce înapoi în timp, dar care rămâne relevantă prin folosirea tehnicilor noi și a preparatelor care te surprind.

The Original MAX

Și Max este o poveste gastronomică pe care majoritatea sibienilor o cunoaște, iar acum a devenit acest loc unde design-ul și măiestria bucătarului și-au dat întâlnire. Delicios și de neratat.

KOMBINAT Gastro-Brewery

Kombinat este o berărie, undeun  meniu simplu gândit cu ingrediente sezoniere din regiunea Sibiului de la producători locali transformă meniul neo-romanesc echilibrat.

HERMANIA

Hermania este un alt loc unde trandiționalul românesc trebuie descoperit și savurat. Bonus, au și magazinul producătorului, cu delicii de la Albota.

FAIN

Fain a apărut relativ recent în peisajul sibian, este pe pietonala Bălcescu și a luat locul magazinului de haine ZARA, oferind acum un loc posh și instagramabil, ceva ce lipsea din peisajul local. Au și o mică terasă afară.

Cel mai bun cremșnit din lume

De la cea mai anonimă cofetărie din Sibiu. Nimic extraordinar, nimic wow, ceva ce îți amintește că viața a existat și înainte de design de interior și social media. Nu, nu zic că-s prețurile minuscule pentru prăjituri. Nici că aici se găsește cel mai bun cremșnit din lumea mea – crema e o combinație de frișcă homemade cu vanilie. Iar foietajul este mereu fix ce trebuie. N-are Facebook, desigur, o găsiți în capătul Străzii Cetății, cel dinspre parcare. Urci trei trepte, călătorești în timp, și ai ajuns în fața vitrinei cu cel mai bun cremșnit.

Pardon Cafe

Aici la Pardon totul este un vis frumos, o călătorie în timp, unde nu ai voie să faci poze. Până să descopăr lista asta interminabilă de bunătăți cu flavour local, aici am mâncat în proporție de 100%. De toate am mâncat, toate mi-au plăcut. Vă dau și un pont: Sibiul suferă grav de lipsa restaurantelor deschise de dimineață pentru mic dejun. Aici găsiți ceva delicios, bazat pe un platting extraordinar cu omletă inclusă. Sper că-i locul trecut în ghidurile turistice, e decorat foarte fain, și meniul are un design dintr-un alt film decât restul restaurantelor.

Hochmeister

Aici este un little piece of heaven cu cel mai complex meniu pentru vegetarieni – nu știu dacă ați observat, dar până la Hochmeister, am tot povestit despre tonele de carne pe care le mănânc prin Sibiu. Decor minimalist-tradițional, personal absolut amabil, mâncare delicioasă. Supa cremă de porumb cu gălbiori și muguri de pin, ceva minunat arăbesc cu năut și spanac, niște chiftele vegetariene de îmi plouă în gură acum că scriu și ragout de ciuperci, degustate de subsemnata. Mbine, și un șnițel la un moment dat, căci venea cu garnitură de brânză Hallomi pe grătar. Regal culinar, vă zic. Și vă rog să mă credeți pe cuvânt.

Scottish Pub / St. Andrews Pub

Loc de decadență pe bază de bere artizanală. Nu cred că în ultimul an am ratat vreun sortiment din berea locală / cu specific național din meniul lor. Datorită lor, cea mai bere dintre berile locale artizanale o consider că este Imperial Fuck, dar despre bere o să povestesc într-un alt blog post. Scottish Pubul este în două variante, la distanță de două case.

Restaurante Sibiu: Mai departe de centrul Sibiului

Cârciuma din Bătrâni

Cârciuma din Bătrâni se află în incinta Muzeului Astra, cel mai frumos muzeu din România, după părerea mea. Desigur, e o bodegă cu specific românesc, unde într-o oareșicare ordine, de-a lungul timpului, am mâncat super cârnați, super ciorbă de fasole cu afumătură și tarhon, super bulz și cei mai buni papanași din Sibiu. Căci cei mai buni din lume se mănâncă la București, în Club Fire, care are bucătăria deschisă non-stop. Da, da, ați citit bine.

Capa

Nu m-am decis dacă Restaurantul Capa este pe locul doi sau pe locul trei în topul preferințelor personale conform sistemului meu de restaurant cu poveste vs consumă local vs bucătărie atipică vs Doamne aș mânca tot meniul. În topul topului cel mai top este Supa din coadă de vițel. Apoi coastele. Apoi ceva de ți se topește în gură la ceaun. Apoi o ceva țuică locală. Apoi papanașii ăia care nu sunt chiar ca papanașii pe care îi știți voi.

Acum mă înțelegeți de ce merg atât de des la Sibiu? Și de ce practic mă rostologesc vreo două săptămâni post deplasarea la Sibiu? Și că depun eforturi semnificative să nu umplu newsfeedul de interneți despre experiențele gastronomice la care mă auto-supun? Vă zic, e greu.

Consomme Bistro

Cred că-i unul dintre locurile de pe musai list, promițând să absoarbă și să rânduiască fără încetare mirosuri, gusturi și senzații. Tot bazat pe bucătărie românească reinterpretată, unde totul este întâi poveste, apoi mâncare. Delicios.

Dacă am uitat ceva sau vreți să-mi împărtășiți și alte locuri delicioase din Sibiu, vă rog să-mi dați de veste printr-un comentariu. Am mai povestit și despre târgurile volante cu alimente, bunătăți ca la mama acasă și memoria gustului din Sibiu.

Sharing is caring:

Write A Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial