Home / bon VIVANT / Mâncare de sărbătoare: fasole cu ciolan

Mâncare de sărbătoare: fasole cu ciolan

Disclaimer: sunt gurmandă, mănânc cantități industriale de orice, atât timp când îmi place gustul. Sunt fan bucătărie românească și aș mânca oricând sarmale și ciorbă. 

Când e vreme de sărbătoare, aparent românilor li se oferă fasole cu ciolan. Ceva minunat, românesc, autentic, bla bla bla. N-am zis eu, scrie presa. Iaca titluri:

Cum a devenit fasolea cu ciolan mâncarea tradiţională de 1 Decembrie!

Fasolea cu ciolan n-a fost niciodată tradiţie de 1 Decembrie!

Fasolea cu ciolan, o indigestă ”tradiție românească”

La Multi Ani, România! Defilări militare, discursuri și fasole cu ciolan

Cei de la Kanal D au făcut și o listă a orașelor care au oferit fasole cu ciolan de ziua națională. Absolut minunat.

Până și wiki zice că fasolea e mâncare festivă, cu iz național. Alții zic că-i din cauza PRO TV-ului, căci au avut ei campanii naționale pe bază de fasole și ciolan cu ocazia aniversării lor, care se întâmăplă să fie tot pe 1 decembrie.

Dar care-i treaba cu fasolea?

Pentru că gândim la fel, simțim la fel și ce mai zice domnișoara Lidia Buble acolo la ea în cântecelul imn pentru PSD, cred că românul avea nevoie să se identifice și cu ceva mâncare, având în vedere că bucătăria tradițional românească n-a fost niciodată vreo sursă de inspirație pentru alte popoare, mai degrabă românii au importat și adaptat majoritatea mâncărilor considerate astăzi românești. Cațavencii au o teorie tare faină:

În perioada ei aurorală, România post-’89 avea nevoie de mituri fondatoare, avea nevoie de ritualuri noi, avea nevoie de acele ingrediente care conferă legitimitate și panaș în ochii opiniei publice. Era nevoie – în mod esențial – de un fel culinar cu valențe simbolice (asemeni curcanului de Thanksgiving pentru americani), capabil să agrege națiunea și să îndestuleze foamea de embleme și ceremoniale a noului (pe atunci) regim democratic. Iar PRO TV-ului, la reciprocitate, îi convenea rolul de herald de facto al Puterii, de canal oficial al unei Românii pe care, astfel, o ctitorea mediatic.

(…)

De ce fasole? Pentru că e un fel cazon tipic, anecdotic chiar. Fasolea, varza și marmelada la calup erau percepute ca simboluri perene ale armatei române, asemeni valizei de lemn. Fasolea, cu factorul ei înalt proteinic și caracteristicile sale proverbiale, de a solicita întregul tub digestiv și de a pune în valoare ambele capete ale acestuia, susul și josul, are darul de a alimenta totodată și umorul popular, și de a înveseli orice adunare comensală. Alegerea fasolei ca aliment festiv a topit bățoșenia ceremonială și frigidă a unei sărbători încă recent promulgate, încă nerodată, încă departe de a se fi impus în conștiința românilor și a conferit acesteia fațeta vesel materială, carnavalesc populară, de care avea nevoie.

Fasolea cu ciolan atestată documentar

Eu n-am o carte cu Sanda Marin acasă (să-mi fie rușine), dar înțeleg că nu există în rețetarul ei fasole cu ciolan. De asemenea, în biblia gastronomică semnată de Radu Anton Roman, nu avem nicio referire la fasole cu ciolan. E drept, îmi lipsesc două volume. Însă o cred pe doamna asta care a făcut research serios despre subiect și a scris la ea pe blog. Are ceva referiri și la un posibil al treilea război mondial cu care sunt parțial de acord. Am rugat-o și pe mama să verifice informația, așa e: nu există atestare gastronomică de fasole cu ciolan în cartea Sandei Marin.

Ca să elucidăm misterul, fasolea cu ciolan are influență nemțească. Q.E.D. despre mâncarea românească.

Nu că are vreo importanță sau relevanță, dar eu cred că secretul gustului constă în faptul că se pregătesc cantități industriale. Orice este gătit în cantitate mare, are alt gust. N-am făcut armata, dar am mai citit și testat una-alta, pe la noi prin țară sau pe la alții. Recunosc că n-am stat la coada pentru fasolea cu ciolan împărțită de primăria Alba Iulia. Sunt un român rău. Îmi asum. Aveți mai jos dovada, de la mine de pe Facebook:

fasole-cu-ciolan

Acestea fiind spuse, stimabili și stimabile, unde se mănâncă o fasole bună cu ciolan?

Credit foto: Reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *