Home / bon VIVANT / Călător prin lume / Când chimia ajunge la muzeu și face liniște deplină

Când chimia ajunge la muzeu și face liniște deplină

La un moment dat în viața asta, o să ajung la New York. Imediat după ce voi vizita MOMA, o să ajung la Guggenheim. Dar până atunci, călătoresc vritual prin muzeele astea. Și ce să vezi? Azi, când îmi căutam răgazul cultural, descopăr ceva fain de tot despre o companie care mi-e total necunoscută, BASF, dar care a gândit o chestiune foarte deșteaptă. Și nu despre orice, ci despre zgomot. Mno, ei au bricolat o minune de material, aparent destul de folosit datorită capacităților sale ridicate de absorbție a zgomotului, împreună cu posibilitatea de a fi modelat în aproape orice formă. Basotect inspiră arhitecți, designeri, ingineri de sunet și mulți alți profesioniști și le permite să creeze spații cu o acustică corespunzătoare, plăcute din punct de vedere estetic – fie că este vorba despre un stadion, o sală de concerte sau un studio de înregistrări. Basotect are, de asemenea, proprietăți excelente de rezistență la foc, are o greutate foarte mică și este ușor de instalat.

Zgomotul este omniprezent. În New York – clasat în topul celor mai zgomotoase zece orașe din lume – acesta este o constantă. Zarva din restaurante depășește 90 de decibeli, iar metrourile care străbat orașul generează peste 80 de decibeli.

Și ce s-au gândit ei?

De la finalul lunii martie, până pe 2 august, Muzeul Solomon R. Guggenheim oferă o evadare senină și silențioasă, prin noua sa prezentare a lucrării Doug Wheeler: PSAD Synthetic Desert III.

Opera de artă, concepută de Doug Wheeler, realizată de Muzeul Guggenheim manevrează sunetul, lumina și spațiul într-o “cameră semi-surdă”, cu intenția de a suprima orice sunete, cu excepția celor ambientale (de nivel minim). Parțial, ansamblul folosește tehnologia de suprimare a sunetului care este utilizată, în mod normal, pentru experimente și teste din domeniul ingineriei de sunet. Iluminarea și configurația încăperii sunt, de asemenea, concepute astfel încât să inducă o iluzie optică a spațiului infinit. Wheeler compară impresiile vizuale și acustice lăsate de Synthetic Desert III cu propria experiență din deșerturile din nordul statului Arizona, unde condițiile de liniște aproape totală influențează profund percepția distanței, la nivel vizual.

Specialiștii BASF spun că e atât de liniște în camera surdă încât ar fi posibil să-ți auzi propriile bătăi ale inimii. Pe mine mă cam sperie treaba asta, dar în același timp mă fascinează. Da, aș vrea să experimentez. Dar expoziția ține doar până pe 2 august 2017, iar eu nu am SUA în plan. Nici fonduri.

Doug Wheeler: PSAD Synthetic Desert III este expusă la nivelul 7 al Muzeului Solomon R. Guggenheim din New York, de pe 24 martie, până pe 2 august 2017. Biletele sunt disponibile la fața locului, la Muzeul Guggenheim, și pe Guggenheim.org.

Dacă ajungeți acolo, dați un semn. Mie îmi place să mă bucur de experiențele prietenilor mei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *