Home / Idei roșcate / 31 de zile de vacanță / 31 zile de vacanță: călătoriile singură

31 zile de vacanță: călătoriile singură

Sunt Oana și în 90% din cazuri călătoresc singură. Ce-i drept, majoritatea deplasărilor sunt în interes de “serviciu”, ceea ce înseamnă că la destinație există niște oameni care mă cunosc. În timp, oamenii mi-au devenit cunoștințe faine cu care râd și petrec până spre dimineață, dacă mă duce organismul. Când nu plec în interes de serviciu, mă duc să descopăr ceva nou. De exemplu, la Londra stau la cea mai bună prietenă a mea, dar timpul ei fiind limitat, mă bucur de Londra în general singură. Cu Dubai a fost cam aceeași poveste. Bruxelles la fel. Și altele.

Singurătatea în călătorii mi se pare un exercițiu bun de autocunoastere. Ai mai mult timp tu cu tine, chiar dacă o călătorie înseamnă cumva și o fugă de realitate. Sau cel puțin pentru mine. Și câteodată, chiar mă bucur mai mult. Iar alteori, îmi forțez singură propriile limite, ca atunci când am plecat în Kosovo și n-a fost cea mai înțeleaptă decizie. Cum spuneam, forme diferite de autocunoastere.

N-aș fi scris despre asta dacă de dimineață n-aș fi primit un studiu pe de o parte amuzant, pe de altă parte trist. Eu n-am nicio problemă cu faptul că nu-s într-o relație serioasă și oficială pe care s-o postez pe pereții virtuali. Însă toată lumea din jurul meu are. Iar studiul despre asta vorbește, de aici amuzamentul.

În procesul ăsta de autocunoastere, am observat că remarcile și comentariile celor din jurul nostru pot face mai mult rău decât bine. Mai ales dacă îți pasă de părerea celor din jur. De exemplu, anul trecut am fost singură la Untold, în sensul în care nu eram atașată niciunei găști. Desigur, jumătate dintre prietenii mei reali și virtuali erau acolo, n-aveam o problemă să mă “lipsesc” de vreun grup. Însă uimirea oamenilor cu care mă întâlneam acolo și mă întrebau “dar tu cu cine ai venit” m-a surprins inclusiv pe mine. Oamenii nu concep să călătorești singur, să nu aparții unui grup, să n-ai o mamă-navă. După ce m-am amuzat, m-am întristat. Revenind la studiu, acesta spune că 19% dintre respondenți nu pleacă deloc în vacanță din motive de lipsa unui partener. Studiul are 2416 respondenți și-i făcut de www.sentimente.ro, siteul de matrimoniale. Asta înseamnă că vreo 450 de persoane sunt atât de triste încât nu acceptă să se bucure singure de frumos, orice ar însemna frumosul. Mai mult, treaba asta cu singurătatea se resimte mai mult în lunile de vară. 14.000 de profiluri noi au fost create doar în luna iulie 2017, un motiv fiind faptul că perioada concediilor se numără printre perioadele cele mai dificile pentru persoanele singure.

Mama ei de autocunoastere

Eu știu că viața fără mască e nasoală rău. Pe bune, vorbesc din experiență. Dar e necesară. Timp singur/ă poate să fie drumul sigur spre depresie sau poate să fie drumul spre tine. Tu alegi. Știu că trăim în România unde familia tradițională e baza civilizației și lipsa unei familii formate din femeie și bărbat este considerată eroare care trebuie corectată de mai marii înțelepți naționali, dar nu-i așa. Chiar deloc. Important e să-ți fie ție bine cu tine. Restul e cancan. Pe cuvânt de cunoscător.

De asemenea, pentru inspirație, vă rog să verificați #100deziledevară. Băi, chiar se poate, nu suntem noi atât de speciale ca să ni se întâmple doar nouă.

CE-I TREABA ASTA CU 31 DE ZILE DE VACANȚĂ?

După ce m-am uitat cam de zece ori pe repeat la filmulețul cu păsările flamingo care sunt practic domesticite într-un paradis pe numele lui Aruba, mi-a venit ideea să propun 31 de idei de vacanță, câte una în fiecare zi până la finalul lui august. De ce?

Cel mai sincer răspuns este că îmi lipsește disciplina scrisului zilnic căci nu mai lucrez full-time pentru o publicație. Al doilea motiv este că în ultima vreme am uitat să visez. Nu am mai făcut niciun plan pentru nicio vacanță. N-am mai citit nicio carte de beletristică cu tematică de vacanță/călătorii. Al treilea și cel mai pertinent motiv este că eu călătoresc destul de mult, atât în țară cât și în străinătate. Poate unele din experiențele mele sunt utile și celorlalți. De altfel, primesc destul de des întrebări despre lucruri de făcut/locuri de vizitat de la prieteni reali și virtuali care știu că am fost în orașe de interes pentru ei.

Acestea fiind spuse, poate îmi iese. Nu poate, sigur îmi iese.

În poză sunt eu. Mă ascund de vară și de lume. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *