Home / Idei roșcate / 31 de zile de vacanță / 31 de zile de vacanță: Aruba

31 de zile de vacanță: Aruba

Habar n-aveam unde-i localizată cu exactitate Aruba pe harta lumii, dar am aflat acum, când m-am hotărât să trec acest paradis pe wishlist.

De ce Aruba pe wishlistul meu: Am văzut astăzi un filmuleț cu păsări flamingo care se plimbă nestingherite prin acest paradis. Aparent, ele nu-s de mult timp pe acolo, scrie pe internet. Iar în Aruba există o singură plajă unde acești flamingo prietenoși vin să salute musafirii.

Și pentru că potențialul de poze de blog / instagram / facebook e uriaș, oamenii știu să facă business. Lângă plajă, e un automat care vinde mâncare pentru păsările flamingo.

Cultură generală contemporană: Aruba e una dintre insulele din Caraibe, fiind teritoriu olandez. Conform internetului, în Aruba trăiesc peste 90 de naționalități. Când e senin afară, poți vedea Venezuela de pe insulă. De asemenea, Aruba are cele mai multe epave de vase în apele ei teritoriale. Jocurile de noroc nu sunt impozitate (sau cel puțin nu erau impozitate în 2015, când a fost scris articolul de unde m-am documentat pentru secțiunea de cultură generală). Pe plăcuțele de înmatriculare a mașinilor scrie One happy island. Localnicii le înnoiesc permanent pentru că le vând turiștilor.

One happy island. Aruba.

Cea mai bună combinație de zbor: conform Vola.ro, e un zbor direct Amsterdam – Aruba cu KLM. Altfel, cam orice conexiune Europa – SUA, iar din SUA spre Aruba.

Viză: conform MAE, românii n-au nevoie de viză, Aruba fiind un teritoriu olandez. Cu toate astea, aveți nevoie de pașaport. De asemenea, foarte imporant, dacă tranzitați SUA, aveți mare grijă pentru că aveți nevoie de viză de SUA. Chiar dacă e zbor cu escală, aeroportul este teritoriu american unde momentan românii nu au voie fără viză. Există tone de povești și situații legate de tranzitul prin SUA fără viză și problemele aferente. Pe scurt, dacă la dus vă rugați cu cerul și pământul de autorități și poate binevoiesc să vă lase să tranzitați aeroportul, nu înainte să scoată și sufletul din voi, la întoarcere e clar că nu mai aveți ce căuta prin SUA.

Oferte: n-am săpat prin tot internetul românesc, dar ce mi-a apărut a fost o paletă de oferte care încep de la 1700 euro/sejur de 7 zile. Nu pot aproxima dacă-i mult sau puțin, dar măcar să ne facem o idee.

Când să vizitezi Aruba: surprize, surprize. Pentru că poziționarea este super favorabilă, pe acolo nu trec uragane, așadar orice lună din an este perfectă pentru un concediu aici.

Ce-i treaba asta cu 31 de zile de vacanță?

După ce m-am uitat cam de zece ori pe repeat la filmulețul cu păsările flamingo care sunt practic domesticite într-un paradis pe numele lui Aruba, mi-a venit ideea să propun 31 de idei de vacanță, câte una în fiecare zi până la finalul lui august. De ce?

Cel mai sincer răspuns este că îmi lipsește disciplina scrisului zilnic căci nu mai lucrez full-time pentru o publicație. Al doilea motiv este că în ultima vreme am uitat să visez. Nu am mai făcut niciun plan pentru nicio vacanță. N-am mai citit nicio carte de beletristică cu tematică de vacanță/călătorii. Al treilea și cel mai pertinent motiv este că eu călătoresc destul de mult, atât în țară cât și în străinătate. Poate unele din experiențele mele sunt utile și celorlalți. De altfel, primesc destul de des întrebări despre lucruri de făcut/locuri de vizitat de la prieteni reali și virtuali care știu că am fost în orașe de interes pentru ei.

Acestea fiind spuse, poate îmi iese. Nu poate, sigur îmi iese.

Photo: Unsplash

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *